• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 11 mei 2023

5x Redenen om in Catalonië te fietsen

Catalonië is vanwege zijn milde klimaat, ongerepte natuur en adembenemende landschappen dé nieuwe wielerhotspot van Europa. Wij geven je 5x redenen waarom jij jouw volgende fietsvakantie hier moet doorbrengen.
5x Redenen om in Catalonië te fietsen
5x Redenen om in Catalonië te fietsen

1. Adembenemend landschap

Met iets meer dan 32.000 km2 lijkt Catalonië misschien een klein gebied, maar de streek barst uit zijn voegen met natuurschatten. Van de toppen van de Catalaanse Pyreneeën, waarvan sommige meer dan 3.000 meter hoog zijn, tot de verborgen baaien van de Costa Brava. En van de uitgestrekte zandstranden van de Costa Daurada tot de ongerepte bosgebieden, rivieren en de eindeloze wijngaarden in het achterland. Al fietsend word je vanzelf door dit natuurschoon verblind. 

2. Mild klimaat

Catalonië heeft een gematigd en mild mediterraan klimaat, gekenmerkt door droge, warme zomers en matig koele winters. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 18-23ºC, met veel zonuren. Hierdoor kun je er het hele jaar door heerlijk fietsen (vaak kort-kort). In het binnenland, bijvoorbeeld in Lleida, zijn de zomers warmer en de winters kouder door de verminderde invloed van de zee en de nabijheid van bergen.

3. Gastvrije mensen

De Catalaanse bevolking staat bekend om haar gastvrijheid. Niet voor niets is Catalonië een land waar culturen uit de hele wereld samenkomen. De regio kenmerkt zich verder door haar vele fietsvriendelijke accommodaties. Denk aan speciale ruimtes waar je je fiets kunt schoonmaken, repareren en stallen. Je vindt er ook gespecialiseerde bikeshops en transportbedrijven die koffers van hotel naar hotel vervoeren, zodat je optimaal van je rit kunt genieten.

4. Een keuken om je vingers bij af te likken

Het gevarieerde landschap vind je terug in de Catalaanse keuken die rijk is aan smaken en gerechten. Veel ingrediënten zijn afkomstig uit de regio: rijst uit de Ebre-delta, hazelnoten uit Reus, uien uit Valls, kazen uit de Pyreneeën, olijfolie uit Les Garrigues, llonganissa uit Vic, ganxetbonen uit Vallès Occidental en Maresme, peren uit Lleida, sprankelende cava uit Penedès. De lijst is eindeloos. 

5. Rijke cultuur

Catalonië is een land van kunstenaars en creatievelingen. Het veelzijdige landschap heeft als inspiratiebron gediend voor architecten, beeldhouwers, musici en schilders. Cultuur betekent hier teruggaan naar de oorsprong van de beschaving. Via speciale themaroutes kun je de historie te ontdekken, van megalithische monumenten tot prehistorische grotten en een reeks Iberische, Griekse en Romeinse dorpen. Prachtig.

Meer informatie

Op www.catalunya.com staat alles wat je over Catalonië wilt weten. Denk aan cultuur, natuur en nog veel meer fietsroutes. Ook op Instagram en Facebook laten de Catalanen je alvast warm lopen voor een zonovergoten fietsavontuur. 


Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant