Laatst gewijzigd op 30 november 2020
Laatst gewijzigd op 30 november 2020

5x Prachtige MTB-routes in Drenthe

Drenthe is een mekka voor mountainbikers. Maar liefst 19 uitgestippelde routes kronkelen kriskras door de provincie heen. Van Gieten in het noorden tot Ruinen in het zuiden. Wij reden 5 routes voor zowel beginnende bikers als ervaren doortrappers.
1
MTB-route Wijster (VAM-berg)
Wijster (Drenthe)
Mountainbiken
6,1 km
60

Steile kiezelklimmen, loslopende schapen, rondcirkelende roofvogels, spannende s-bochten, rock gardens en fantastische vergezichten: met een beetje fantasie waan je je op de Col du VAM in het buitenland. Sinds vorig jaar kruipt en sluipt een pittige mtb-parcours over deze 4800 centimeter hoge berg in de buurt van Wijster heen. Ooit was dit een van de stortbulten van de voormalige Vuil Afvoer Maatschappij. Nu is het een waanzinnig walhalla voor bikers die niet vies zijn van het betere klim- en afdaalwerk.

Mountainbiken
6,1 km
60
Bekijk deze route
 
2
MTB-route Diever-Hoogersmilde
Diever (Drenthe)
Mountainbiken
23,0 km
113

De route slingert door Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Ondanks dat dit natuurpareltje, een van de grootste bosgebieden van Nederland, eveneens niet uitblinkt in hoogteverschillen, sprokkelt deze track toch nog aardig wat hoogtemeters bij elkaar. Dit komt omdat de lokale routebouwers echt iedere hobbel, bobbel en heuvel optimaal hebben benut. Halverwege de route stuit je op een flowy track die met het gemak van een zwarte specht, het symbool van het nationale park, door het dichte bos fladdert. Prachtig. De laatste paar kilometer rol je rustig over kaarsrechte bospaden uit en heb je alle tijd om van het overrompelende natuurschoon te genieten.

Mountainbiken
23,0 km
113
Bekijk deze route
 
3
MTB-route Gieten-Gasselte
Gieten (Drenthe)
Mountainbiken
29,7 km
302

Drenthe zo plat als een pannenkoek? Think again. Geef je mountainbike maar eens de sporen op de hobbelige singletracks tussen Gieten en Borger. De uitgerolde route slingert hier over de fraaie flanken van de Drentse Hondsrug. De 30 kilometer lange Gieten-Gasselte lus bestaat uit een aaneenschakeling van razendsnelle kombochten, bmx-achtige pumptracks, venijnige klimmetjes en spannende afdalingen. Gelukkig krijg je tussendoor ook flink wat rechte paden voorgeschoteld waardoor je kunt uitpuffen én van de prachtige omgeving – bosvijvers, heidevelden, weilanden – kunt genieten.

Mountainbiken
29,7 km
302
Bekijk deze route
 
4
MTB-route Sleen
Sleen (Drenthe)
Mountainbiken
32,8 km
108

Het rondje tussen Sleen, Aalden en Schoonoord maakt het ontbreken van serieuze hoogteverschillen meer dan goed door een flink aantal leuke flow trails, spannende houten bruggetjes over afwateringsgeulen, mooi aangelegde vlonderpaden, twee radicale drops (kun je omheen fietsen) en een heuse buckelpiste. Ook snelheidsduivels komen aan hun trekken door op de lange rechte stukken langs de bosrand lekker tempo te draaien.

Mountainbiken
32,8 km
108
Bekijk deze route
 
5
MTB-route Dwingeloo
Dwingeloo (Drenthe)
Mountainbiken
21,9 km
74

Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Behalve ruim 40 vennen zul je hier al mountainbikend weinig nattigheid tegenkomen. Het merendeel van de route (80%) bestaat uit brede zand-, bos- en heidepaden. Ideaal om de sokken erin te zetten of rustig met je kroost overheen te hobbelen. De afwezigheid van heuvels wordt in dit park ruimschoots gecompenseerd door de overdaad aan verstilde natuur. Je kunt hier heerlijk trappen door een eindeloze zee van ruimte.

Mountainbiken
21,9 km
74
Bekijk deze route
 

Snel en met korting starten bij 2.500+ NTFU toertochten

Op Fietssport vind je de complete kalender van de NTFU met ruim 2.500 toertochten voor racefiets en mountainbike. Fiets mee en ontdek nieuwe routes en bijzondere plekken!

Fietssport PLUS

Deel dit artikel