• Overig
  • Gewijzigd op 27 december 2017

Mooie wielerdocu's op televisie

Er komt een tweetal mooie wielerdocumentaires op televisie deze kerstvakantie: de een gaat achter de schermen bij de Amstel Gold Race, de ander gaat over de goedlachse wielrenner Bram Tankink.
Mooie wielerdocu's op televisie

De koude, donkere feestdagen zijn een mooi moment om samen met familie op de bank, met een kopje thee of glas wijn erbij, naar leuke tv-programma’s te kijken. Dat weten ze maar al te goed, dus proberen zenders een mooie programmering voor te schotelen, met films, spelshows én mooie documentaires. Twee prachtige wielerdocumentaires worden in de kerstvakantie voor het eerst op tv uitgezonden.

De Amstel Gold Race: “Passie voorbij de Cauberg”

De Amstel Gold Race, de enige echte voorjaarsklassieker in ons eigen land, kent een rijke historie. In 1966 werd de eerste editie verreden en de afgelopen jaren waren het grote namen die deze wedstrijd wisten te winnen: Frank Schleck, Michal Kwiatkowski (in zijn wereldkampioenentrui) en natuurlijk Philippe Gilbert, die de Amstel Gold Race afgelopen jaar al voor de vierde keer won.

Het was reden voor een groep Limburgse filmmakers om de documentaire ‘Passie voorbij de Cauberg’ te maken. Een documentaire over deze prachtige wielerkoers in ons eigen Limburgse land. Zoals de naam doet vermoeden, is er daarbij uiteraard grote aandacht voor de finishklim, de Cauberg. En niet alleen de mannen komen in beeld, ook de vrouwenwedstrijd wordt niet vergeten. In 2017 was er voor het eerst na veertien jaar weer een vrouweneditie, die op indrukwekkende wijze werd gewonnen door Olympisch en Europees kampioene Anna van der Breggen.

Net voor kerst ging de documentaire in besloten gezelschap in première. In januari vindt de tv-première plaats. Op zaterdag 6 januari 18.00 uur en zondag 7 januari om 11.00, 13.00 en 15.00 uur is deze documentaire te zien op de regionale zender L1. Bekijk de officiële trailer en begin je vast te verheugen:

Bram Tankink: “Stoppen of doorgaan?”

Vorige week ging nog een andere documentaire in première. Wielrenner Bram Tankink is het afgelopen seizoen gevolgd en de documentaire kreeg de naam “Stoppen of doorgaan?”. Met een aflopend contract en zijn 39e verjaardag deze maand, moest de renner van Team LottoNL-Jumbo in 2017 beslissen of hij met pensioen zou gaan, of nog een jaartje door zou blijven fietsen. De vraag leverde al mooie momenten op op televisie, zoals bij dit interview met de NOS na etappe 12 van de Giro d’Italia.

Maar in deze documentaire krijg je een grotere inkijk in het leven van de renner, die in 2018 aan zijn negentiende seizoen begint. “Ik wilde graag eens de andere kant laten zien, het andere leven van een wielrenner belichten,” zei Tankink tegen Tubantia na een van de voorvertoningen. “Of de documentaire geslaagd is, dat is aan de kijker. Ik vind het wel raar om 65 minuten naar mezelf te kijken, maar ik vind het resultaat wel leuk.”

De documentaire was op woensdag 27 december voor het eerst te zien, op Ziggo Sport, maar wordt tot en met 5 januari meerdere keren herhaald. Bekijk de Ziggo Sport Programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elke 2 maanden ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Jeanine Laudy
Door Jeanine Laudy

Pas laat de fiets ontdekt, maar inmiddels een enthousiaste wedstrijdrenster op de weg en in het veld. Zorgt op fietssport.nl voor leuke artikelen voor vrouwen.

Dit vind je misschien ook interessant