• Overig
  • Gewijzigd op 20 september 2021

Interview met André Deunhouwer van MTB Challenge

André Deunhouwer van MTB Challenge houdt van uitdagingen. Zo wil hij alle Nederlandse MTB-routes rijden. De teller staat al op ruim 160 rondjes. Zijn laatste challenge: een maand als prof mountainbiker leven. Een gesprek met een bevlogen biker.
Interview met André Deunhouwer van MTB Challenge
Interview met André Deunhouwer van MTB Challenge

Wanneer ontstond het idee om alle Nederlandse mountainbikeroutes te gaan fietsen?

Het overlijden van mijn moeder vormde in 2015 de aanleiding om met MTB Challenge te beginnen. Haar dood deed me beseffen dat je het maximale uit het leven moet halen.

Dus besloot ik om meer tijd vrij te maken voor mijn hobby’s; fietsen en filmen. Ik stelde mezelf tot doel om álle MTB-routes van Nederland te rijden – destijds waren dat er zo’n 190 – en daar een tof videoverslag van te maken. 

"Haar dood deed me beseffen dat je het maximale uit het leven moet halen"

Hoeveel MTB-routes heb je inmiddels gefietst?

De teller staat nu op ruim 160 routes, allemaal terug te kijken op mijn YouTube-kanaal. Inmiddels zijn er weer een stuk of 50 routes bijgebouwd waardoor ik voorlopig nog niet klaar ben. Maar dat is alleen maar leuk; door MTB Challenge ontmoet ik interessante mensen en kom ik op de mooiste plekken van Nederland, van Groningen tot Zeeland en van Drenthe tot Limburg.

Wat is jouw top 3 mooiste routes?

Da’s een lastige vraag. Mijn huidige top 3 ziet er anders dan die van een jaar geleden. Dat komt omdat er constant nieuwe routes bijkomen en bestaande rondjes worden verbeterd. Mijn 3 favoriete routes van dit moment zijn:

  1. Rheden (49 km).  Dit is echt een geweldige route op de Veluwezoom. De lengte, de mooie natuur, de hoogtemeters (709 hm), de afwisseling, de technische uitdagingen: alles aan dit parcours klopt. Daarnaast vind ik het leuk dat de routebouwers een paar optionele trail lussen, met rode bordjes aangegeven, hebben aangelegd.
  2. De Parkstadroutes (73 km). Deze Zuid-Limburgse routes zijn met niks anders in Nederland te vergelijken. Denk aan een rotsachtige ondergrond, dikke wortelpaden, technische beklimmingen, steile afdalingen en heel veel hoogtemeters. Het is allemaal een stuk ruiger en rauwer dan je in de rest van ons land tegenkomt. 
  3. Amerongen (18 km). Het klinkt cliché, maar deze Utrechtse Heuvelrugroute vind ik echt fantastisch. Mooie natuur, goed aangelegd, veel hoogtemeters, leuke flow trails en erg goed onderhouden. Amerongen stelt nooit teleur. Een aanrader wat mij betreft. 

"Deze Zuid-Limburgse routes zijn met niks anders in Nederland te vergelijken"

Wat is jouw top 3 meest verrassende routes?

Ook deze top 3 verandert voortdurend. Maar als ik er nu drie moet noemen, dan ga ik voor: 

  1. Dronten (21 km). Een verrassend tof rondje in het Roggebotzand, een bos in het noorden van de Flevopolder. De makers hebben echt hun best gedaan om een leuke trail met technische obstakels uit de poldergrond te stampen.
  2. Appelscha - Bosberg (5 km). Een intensieve route met slingerende singletracks in een supermooi bos. Iets wat je niet verwacht in een provincie als Friesland.  
  3. Indoor MTB Almere (4 km). In Almere kun je sinds een jaartje biken in een oude kas. De blauwe, rode en zwarte trails zijn goed aangelegd en laten zowel beginnende als gevorderde bikers aan hun trekken komen.  Ook de nieuwe pumptrack buiten is leuk om te doen. 

Onlangs zette je het rijden van routes even on hold om een maand als professioneel mountainbiker te leven. Hoe kwam je op dit idee?

Ik werd eigenlijk getriggerd door de mannen van Tour de Tietema. Voor hun vlog stoomden zij zich binnen vijftig dagen klaar voor de Ronde van Vlaanderen. Het bracht mij op het idee om een maand als professioneel mountainbiker te trainen én te leven.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb eerst de juiste mensen om me heen verzameld. Zo kwam ik via via in contact met Jeltje Loomans en Sjoerd Huis in ’t Veld van Sport and Support. Zij hebben mij onder andere geholpen met trainingsschema’s, mountainbiketechniek, yoga-sessies, bike-fitting en massages.

Sjoerd zag bijvoorbeeld dat mijn fietshouding niet goed was: ik zat te ver voorover. Op zijn aanwijzingen ben ik rechter op gaan zitten, waardoor mijn rijstijl een stuk dynamischer, dus beter werd. 

Heb je ook een soort nulmeting gedaan?

Ja. Ik had ik een pittige uitdaging voor mezelf verzonnen: 5x MTB-route Kwintelooijen fietsen. Om dit zo snel mogelijk te doen heb ik eerst een zogenaamde track walk met een ervaren trainer – Mikey van Mikey’s Bike Adventure – gedaan.  

Door deze parcoursverkenning - het rondje is 2,7 km lang en telt ruim 100 hoogtemeters - wist ik precies hoe ik mijn rit moest indelen, en waar ik dus tijd kon pakken. Daarnaast heb ik ook een wattagetest gedaan bij Watt Cycling Utrecht. 

Dertig dagen later heb ik weer 5x Kwintelooijen gereden en weer een wattagetest gedaan. Door de resultaten met elkaar te vergelijken, gemeten in tijd én wattages, kon ik precies zien wat een Maand als pro had opgeleverd. 

Ben je ook anders gaan eten?

Een diëtiste heeft een speciaal voedingsadvies voor me samengesteld. Dit dieet bestond vooral uit kleine aanpassingen; ik at namelijk al vrij gezond. Zo ben ik meer eiwitten en minder vet gaan eten. Ook leerde ik dat het slim is om sommige producten, kwark bijvoorbeeld, zo laat mogelijk te eten waardoor je tijdens het slapen automatisch herstelt. Voor de rest at ik voornamelijk pasta, rijst, groentes, brood, rijstwafels en fruit. 

Ook hield ik via Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum dagelijks bij wat ik at en dronk. Deze tool liet zien of ik wel voldoende voeding en energie binnenkreeg. Echt superhandig.

Nooit een patatje gegeten (of een biertje gedronken)?

Ik heb me keurig aan het dieet gehouden. Op mijn eigen verjaardagsfeestje werkte ik bijvoorbeeld een bord pasta naar binnen terwijl de rest van de visite aan de patat zat. En nee, ik heb geen biertje gedronken. Sterker nog: ik drink nu nog steeds geen alcohol. 

"En nee, ik heb geen biertje gedronken"

Hoe heb je een Maand als pro in je dagelijkse leven ingepast?

Twee weken van de challenge vielen in de meivakantie – in mijn dagelijkse leven sta ik als basisschoolleraar vier dagen per week voor de klas. Dus toen kon ik relatief makkelijk mijn trainingsuurtjes maken. 

Deze bestonden onder andere uit duur-, interval- en techniektraining. Daarnaast deed ik iedere dag krachttraining, yoga- en stretchoefeningen. De andere twee weken moest ik voor én na mijn werk aan de bak. 

Wat vond je het meest lastige van de uitdaging?

Vooral dat mijn sociale contacten een maand lang op hold stonden; alles draaide om trainen, eten, rusten,  trainen enzovoort. Tegelijkertijd was het ook heel erg leuk om te doen. Ik vond het heerlijk om veel te fietsen, buiten te zijn en me fit te voelen. Mijn vriendin was overigens wel blij toen de maand voorbij was. 

Wat de uitdaging me vooral heeft geleerd, is dat je veel meer kunt dan je denkt, zowel mentaal als fysiek. Dat vind ik een mooi inzicht.

Ben je uiteindelijk een betere (en snellere) biker geworden?

Ja. Mijn techniek is een stuk beter geworden en ik kan meer watt wegtrappen. Hierdoor reed ik de MTB-route van Kwintelooijen uiteindelijk een stuk sneller dan de eerste keer. Hoeveel sneller? Dat kun je op mijn YouTube-kanaal bekijken.
 

fotocredit: Bertels Fotografie

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant