• Overig
  • Gewijzigd op 28 april 2023

Interview met Afra de Boer: van politieagent naar MTB-vlogger en mechanieker

Van politieagent naar mtb-vlogger en mechanieker in opleiding. Afra ‘Aaf’ de Boer (39) heeft besloten vol voor het fietsen te gaan. "Ik heb tranen met tuiten gejankt, maar dit is voor mij de juiste beslissing." Een gesprek met een bevlogen biker.
Interview met Afra de Boer: van politieagent naar MTB-vlogger en mechanieker
Interview met Afra de Boer: van politieagent naar MTB-vlogger en mechanieker
“Dat je van tevoren niet weet wat je tegenkomt, dat is voor mij avontuur op de fiets. Ik ben dol op het gevoel van vrijheid als je buiten bent. En dat hoeft echt niet sneller, snelst te zijn of ruig afdalen en zwaar klimmen. Welnee, gewoon de lol van een eind fietsen door weer en wind, dat is vaak al avontuurlijk genoeg. Mijn motto is: heb plezier en blijf in beweging, dat is gezond voor lichaam en geest.

Ik was achttien toen ik bij de politie ging werken. Daar heb ik van alles gedaan en meegemaakt, zo ben ik een tijd politiebiker geweest. Dan is het wel handig om de juiste skills te hebben. Ik heb daarvoor veel fietstrainingen gevolgd en later zelf ook gegeven. Afgelopen december heb ik besloten om mijn baan bij de politie op te zeggen en volledig voor het fietsen te gaan. Ik heb tranen met tuiten gejankt, lang getwijfeld maar dit is voor mij de juiste beslissing.

De afgelopen jaren gaf ik op woensdag en vrijdag al mtb-clinics. Daarnaast ben ik gaan vloggen op YouTube en laat ik mijn fietsavonturen zien op Instagram en TikTok. Dat vond ik in het begin erg spannend - eigenlijk nog steeds wel. Elke maandagmiddag om vier uur staat de nieuwste vlog online van mijn fietsavonturen in de week daarvoor. Dat kan van alles zijn: van mountainbiken in Schoorl tot een prachtige graveltocht op de Veluwe, een bezoek aan een bijzonder wielercafé of mijn opleiding tot fietstechnicus.

Ik heb altijd een voorliefde gehad voor zelf sleutelen, zo leer je de fiets pas echt goed kennen. Bovendien is er in Nederland een groot tekort aan mechaniekers. En het is natuurlijk erg handig om van alles te weten en kunnen repareren als ik met een groep op pad ben. Er gebeurt altijd wel iets: een lekke band, kapotte ketting, gebroken spaak of erger. Het hoort erbij, hoe vervelend het ook is op dat moment. Ook dat is avontuur.

De fiets gaat altijd met ons mee op vakantie, in binnen- en buitenland. In de toekomst wil ik nog eens de uitdagende TransAlp fietsen. Dicht bij huis fiets ik ’s ochtends vroeg graag over de onverharde paden van het Noordhollands Duinreservaat, een van de grootste natuurgebieden in Nederland. We wonen misschien in een klein land, maar voor mij zijn er hier nog genoeg avonturen te beleven.”

Nieuwsgierig geworden?

Check aafonwheels.nl als je meer wilt weten over deze bevlogen MTB-ster.

Tekst: Merijn Heijne
Beeld: Michiel Maas
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant