• Overig
  • Gewijzigd op 25 februari 2022

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.
Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Bij een eerdere pilot, in de zomer van 2021, moest je als fietser vooraf via de NS-app of klantenservice precies aangeven in welke treinen je jouw karretje mee wilde nemen. De NS liet deze week weten geen nieuwe pilot te houden. De uitvoering van de reservering kostte te veel werk.

Veel klachten

Je reservering bleek namelijk geen garantie voor een plek. De Fietsersbond en Rover kregen daarover veel klachten van reizigers. De trein kon uitvallen of korter zijn dan gepland, waardoor fietsplekken kwamen te vervallen. Als er te veel fietsen in de trein waren kon je - ondanks je reservering - toch niet instappen. Of als je een overstap had gemist, bijvoorbeeld vanwege een te korte overstaptijd, had je geen garantie dat je een nieuwe reservering kon maken. 

En omdat de fietsplekken bovendien worden gedeeld met hulpmiddelen, waar geen reserveringsplicht voor geldt, kon op het laatste moment blijken dat er ondanks je reservering toch geen plaats was voor je fiets. Er zat dan niets anders op dan op het perron achterblijven en opnieuw proberen te reserveren. Knap onhandig dus.

Ook fietsers waren het niet eens met de reserveringsplicht. Ruim 13.000 fietsers ondertekenden de petitie

Extra fietsplekken

De organisaties dringen er nog wel bij de NS aan het aantal fietsplekken uit te breiden, zodat er ook in de toekomst geen discussie over verplichte reservering is. Ze vinden het namelijk belangrijk dat je als fietser onbezorgd moet kunnen fietsen en spontaan beslissingen moet kunnen nemen. Bijvoorbeeld bij materiaalpech of verandering van weer is de kans groot dat toch moet besluiten de trein te nemen.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant