• Overig
  • Gewijzigd op 18 november 2022

Fietsspot: Fausto Bike & Coffee

Fausto Bikes & Coffee is bij veel fietsers een begrip. Wielrenners weten het fietscafé aan de Lekdijk Oost, net buiten Schoonhoven, prima te vinden. Tijd voor een prettige kennismaking.
Fietsspot: Fausto Bike & Coffee

Voor wie de geschiedenis van Fausto Bike & Coffee niet kent, een kleine terugblik. Fietsend door Italië zochten eigenaren Jean Luc en Els naar een leuke plek voor een goede kop koffie. In een leuk dorp passeerden ze een café met fraai terras, maar het was helemaal leeg. Jean Luc: “Binnen was er een grote ruimte en daar zat bijna het hele dorp te eten. Het café serveerde maaltijden uit voor de dorpelingen.

Toen is bij ons het idee ontstaan om in Nederland iets vergelijkbaars te gaan doen. Goede koffie schenken, lekkere maaltijden serveren en een mooie ontmoetingsplek creëren voor fietsers en de mensen uit Schoonhoven. En zo zijn we in 2016 begonnen met Fausto in het centrum van Schoonhoven.”

De dame van Fausto Coppi

Toen in 2019 de vraag kwam om de plek te pachten aan de Lekdijk Oost waar ze tegelijkertijd de jachthaven en de stadscamping konden beheren, hebben Jean Luc en Els ja gezegd. Jean Luc: “In eerste instantie hebben we Fausto in de binnenstad aangehouden en werd de nieuwe locatie een dependance: Fausto & Dame. Dame als verwijzing naar het levensverhaal van Fausto Coppi. Bij al zijn koersen was de Dame Bianca ,de witte dame, aanwezig, zijn maîtresse. Later is Coppi gescheiden van zijn vrouw - hoop gedoe in Italië - en is hij met zijn Dame Bianca naar Mexico vertrokken, waar hij uiteindelijk overleed aan malaria.”

Corona zorgt voor ommezwaai

In 2020 kregen we allemaal te maken met corona. Lockdowns, anderhalvemeterbeleid…. In een kleine zaak als het oude Fausto was voldoende mensen ontvangen niet meer mogelijk. Met pijn in het hart sloten Jean Luc en Els de zaak aan de Voorhaven in het hart van Schoonhoven.

Jean Luc: “De nieuwe plek bij de camping biedt ons veel meer mogelijkheden. We lagen op een kruispunt van fietsroutes uit Rotterdam, Gouda en voor mensen die vanaf de pont naar Gouda fietsten. We misten de mensen uit Utrecht. We merken dat die groep ons nu ook weet te vinden. Daarnaast hebben we hier veel meer ruimte en kunnen we op ons ruime terras grote groepen ontvangen.”

Eerlijke koffie

Het moet gezegd: de locatie aan de boorden van de Lek, met de gezellige drukte van de camping, is een prachtige plek om als fietser even te genieten van een goede kop koffie. Eigen koffie, gebrand in de eigen branderij van de Koffiemannen. Barista Merijn Korevaar zorgt voor de lekkere en ‘eerlijke’ koffie. Fausto koopt de koffiebonen in bij This Side Up. Zij zorgen voor een eerlijke prijs voor de boeren die de bonen verbouwen.

“We zijn echt een ontmoetingsplek voor alle fietsers"

Tot 2016 fietste Merijn bij het Rabobank Development Team en koerste hij samen met o.a. Cees Bol en Sam Oomen. Net als Jean Luc spreekt Merijn de taal van de fietsers. Vanuit die kennis kunnen ze fietsers met pech vaak ook helpen. Jean Luc leende zelfs ooit een wiel uit aan iemand die met de tocht van zijn leven bezig was! Jean Luc: “We zijn echt een ontmoetingsplek voor alle fietsers."

Op de camping hebben we ook een speciale plek voor bike packers. Daar staan trekkerstentjes en hebben we een vuurplaats. We hebben genoeg plannen voor de toekomst en blijven altijd op zoek naar nieuwe dingen die interessant zijn voor Fausto.”

Check fausto.today voor de openingstijden en de menukaart.

Beeld: Michiel Maas

Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant