• Overig
  • Gewijzigd op 2 augustus 2017

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een zachte plof. Iemand voor je zakt in elkaar op de stoep. Je merkt al snel dat het niet goed zit. 112 Bellen, situatie en locatie doorgeven. De locatie is duidelijk en de ambulance is er snel. Wat nu als dezelfde situatie zich in het bos afspeelt?
Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het was opgezet als een “mystery Ride With The Locals”. Mountainbiken in de Noord-Hollandse duinen met leden van de grootste MTB-club in Nederland: MTB-Noordwest. Verzamelen bij Duinvermaak Bergen voor een vermakelijk ritje in het bos. 15 Minuten later waren een aantal vrijwilligers van MTB-Noordwest onderdeel van een oefening van de reddingsbrigade Schoorl. Medisch noodgeval in het bos … Wat doe je dan?

Veiligheid in het bos: de leerpunten

Peter van MTB Noordwest: "de oefening van de reddingbrigade meemaken was een indrukwekkende ervaring. Mooi om te zien hoe de vrijwilligers (!) van de brigade in samenwerking met de andere hulpdiensten te werk gaat. Communicatie, taakverdeling, materieel. Soms moet je dingen meemaken om bewust te worden. Een oefening is dan een goede manier."

De belangrijkste leerpunten die de club meenam uit de actie:

  • Reageer. Alles is beter dan niets
  • Neem de beslissing of je de medische situatie zelf kan oplossen, zo niet of bij twijfel…, bel dan direct 112. Niet alleen voor het alarmeren van de hulpdiensten. Ze kunnen je ook helpen bij de eerste hulp
  • Geef tijdens de melding een duidelijke concrete beschrijving door van wat je ziet!
  • Zorg dat je weet waar je bent
  • Zorg voor je eigen veiligheid
  • Zorg voor het slachtoffer

"De hulpdiensten zijn niet bekend met het heuveltje dat bij jou en je vrienden bekend is als Danny's Kuitenbijter."

Nagiveren

In het bos is de locatie iets anders dan in het dorp. Het heuveltje dat bij jou en je vrienden bekend is als Danny’s Kuitenbijter staat niet zo op de kaart bij 112 of de reddingsbrigade. Ga dus op zoek naar andere herkenningspunten. Ook iemand erop uit sturen naar een duidelijk punt en daar de hulpdiensten opwachten is een goede methode om zo min mogelijk tijd te verliezen.

Gelukkig leven we in de 21e eeuw en hebben we allerlei technologische snufjes tot onze beschikking. Één daarvan is de smartphone met GPS. Het voordeel van een smartphone met GPS is dat bijna iedereen er een bezit en dat de GPS functie ook werkt als je geen service van het netwerk hebt. Om vervolgens de locatie in de natuur te bepalen en indien nodig de snelste route naar de beschaving te vinden bestaat er een handige app; Maps.me genaamd.

Download Maps.me in de Google Playstore of Appstore

Met deze app kun je op basis van KML-bestanden eenvoudig je locatie bepalen. Andere kaart- en navigatieapp’s bestaan er natuurlijk ook, maar deze kunnen niet altijd met KML-bestanden overweg. Voor het Noord-Hollandse duingebied heeft MTB Noordwest alle KML-, GPX-bestanden en een Maps.me handleiding beschikbaar gesteld. Fiets je regelmatig in dit gebied, download de bestanden dan hieronder.

Download

Standby 24/7

De reddingsdiensten staan altijd klaar om mountainbikers uit benarde situaties te bevrijden. Zo ook in Schoorl. De reddingsbrigade Schoorl is 24/7 standby rond het Schoorlse bos, strand en de duinen. Zij hebben het materieel en de kennis van het gebied om snel ter plaatse te zijn. Doen eerste hulp en vervoeren het ambulancepersoneel naar het slachtoffer. Met de 4×4 voertuigen kan de reddingbrigade het slachtoffer met het ambulancepersoneel vervoeren naar de ambulance. Meer info over de reddingsbrigade vind je o.a. op de Facebookpagina. Informatie over de EHBO vind je hier

MTB-NOORDWEST zet zich in voor het onderhoud van bestaande-, en de aanleg van nieuwe MTB-routes in de regio Noord-Holland. Dat doen zij in nauwe samenwerking met beheerders van gebieden waarin de routes zich bevinden. Wil jij de club steunen? Word dan lid of donateur

Beeld: Jacco Kort, MTB-Noordwest

Veilig op pad met de MTB-begeleider

Tijdens een eendaagse opleiding van de Wieleracademie wordt je opgeleid tot MTB-begeleider. Zo kun je jouw clubje veilig over de trails leiden.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant