• Overig
  • Gewijzigd op 2 augustus 2021

Dit fietspad vol zonnepanelen wekt energie op

Iedere wielrenner weet dat een stukkie fietsen de batterij weer oplaadt. In Maartensdijk ligt sinds kort de SolaRoad: een fietspad die niet alleen je brein een boost geeft, maar ook energie opwekt, bijvoorbeeld voor wegverlichting.
Dit fietspad vol zonnepanelen wekt energie op

Langste zonnefietspad ter wereld

Het 330 meter lange fietspad in de buurt van Maartensdijk bestaat uit een soort lichtdoorlatende betonplaten die duurzame energie kunnen opwekken. De opgewekte energie wordt in het Utrechtse dorp aan het netwerk geleverd, maar kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor de straatverlichting of de verwarming van het wegdek. De SolaRoad is het langste zonnefietspad ter wereld.

Op grote schaal

Het gaat om een pilotproject van de provincie Utrecht. Bij succes wil de provincie zonnefietspaden op grotere schaal gaan toepassen. "We hebben dit soort innovaties nodig om in 2040 energieneutraal te worden en om duurzame mobiliteit in de provincie te stimuleren", zegt Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht. 

Ook voor dunne bandjes

Ook geschikt voor dunne racefietsbandjes? Volgens het in Nederland ontwikkelde SolaRoad is het flitsende fietspad langs de N417 door het gebruik van nieuwe materialen en technieken superveilig, comfortabel en onderhoudsvriendelijk. Ook als het met bakken uit de hemel komt.

 

fotocredit: Norbert Waalboer

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant