• Overig
 • Gewijzigd op 17 november 2016

De fietssport een dure hobby?

Sportieve fietsers leveren een goede bijdrage aan de Nederlandse economie. Dat kunnen we wel zeggen wanneer we kijken naar recent onderzoek van de Bike MOTION en de NTFU.
De fietssport een dure hobby?

Nederland telt 849.000 sportieve fietsers. Mannen en vrouwen die gemiddeld 90 keer per jaar op de fiets stappen voor een trainingsrit of tocht. Fanatiekelingen die aardig wat geld uit blijken te geven aan hun sport. In totaal komt dit jaarlijks uit op 333 miljoen euro, uitgaven die zowel in de winkel als via webshops worden gedaan. 125 miljoen euro wordt besteed aan nieuwe fietsen, 208 miljoen euro aan fietsgerelateerde producten zoals kleding, elektronica en gereedschap. Per fietser betekent dit een jaarlijkse uitgave van gemiddeld € 400,-. En dan hebben we uitgaven aan toertochten of koffie en gebak onderweg nog niets eens meegerekend.

Nieuwe fiets aanschaffen

Gemiddeld doen we 7,4 jaar met een fiets. Wanneer de keuze eenmaal is gemaakt om een nieuwe fiets te gaan kopen, dan neemt de sportieve fietser zo’n 8 tot 9 weken de tijd om zich te oriënteren. Merken waar volgens het onderzoek veel interesse in is zijn de volgende:

Top 5 interesse merken racefiets

 1. Specialized
 2. Koga / Giant
 3. Trek
 4. Cube
 5. Bianchi

Top 5 interesse merken mountainbike

 1. Giant / Cube
 2. Trek
 3. Specialized
 4. Cannondale
 5. Scott

Aan een nieuwe fiets wordt gemiddeld € 1.724,- uitgegeven.

 • De helft van de wielersporters is van plan tussen de € 1.000,- / € 2.500,- uit te geven aan een nieuwe fiets
 • Maar…ook 1 op 3 slechts tot € 1.000,-
 • En ‘slechts’ 5% (1 op 20) geeft meer uit dan € 3.500,-

Meer fietsen = langer leven

Om toch te kunnen verantwoorden waarom je zoveel geld aan het fietsen uitgeeft wijzen we je graag op onderzoek van Universiteit Utrecht uit 2015 waaruit blijkt dat je door elk gefietst uur ongeveer een uur langer leeft. Voor de 'gemiddelde' Nederlander betekent dit een half jaar langer leven. Kun je nagaan wat dit betekent voor de fanatieke sportieve fietser!

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking.

Concluderend kunnen we best zeggen dat we de economie steunen én langer leven. Mooie win-win situatie toch?

Op 9 september presenteerden de NTFU en de Bike MOTION de Wielersportmonitor 2016. Wil je meer weten over dit onderzoek kijk dan eens op de site van de NTFU.
 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant