• Overig
  • Gewijzigd op 22 maart 2022

Column: Waarom moeilijk doen?

‘Easy everything’ is misschien wel één van de belangrijkste en meest invloedrijke ontwikkelingen van onze tijd. We bestellen pizza’s of een taxi heel makkelijk via een app en fietsen met een e-bike moeiteloos tegen de wind in.
Column: Waarom moeilijk doen?

'Easy everything' betekent zonder inspanning krijgen wat je wil. Wil je fietsen in de bergen? Kruip op je fiets achter een scherm. Vervolgens trek je jezelf nog steeds uit elkaar op de fiets (als je zin hebt), maar het bespaart je in ieder geval een lange rit naar de Alpen. Wil je in de heuvels fietsen zonder conditie? Geen probleem. Huur een e-mountainbike of koop er één. En als je hem dan toch hebt, fiets je er ook je lokale mtb-rondjes mee. 

Weg conditie

Zodra je daar eenmaal bent aanbeland, komt de goede conditie die je ooit had (kunnen hebben) zeker niet meer terug. Je kunt nog steeds moe worden van een rit, maar de echte inspanning is er vanaf. Wat goed is als de echte inspanning er niet meer in zit. Zit het er wel in, dan is een stap vooruit (innovatie) minstens drie stappen terug (conditioneel). 

De makkelijkste weg

Leven met zo min mogelijk inspanning en moeite is ongetwijfeld een menselijke drijfveer. En die drijfveer heeft ons ook veel gebracht. Maar we slaan soms een beetje door. Bijvoorbeeld als we in het bos gaan fietsen voor meer avontuur en vervolgens de makkelijkste weg kiezen op een pad. Tijdens ritten zie ik namelijk veel gravelriders kiezen voor het fietspad naast een breed gravelpad of voor het droge paadje om de blubber heen. En dat deed ik zelf ook regelmatig en dus te vaak. Kochten we daar namelijk die gravelbike voor?

"Ga voor meer avontuur"

Je kunt je namelijk afvragen of dit leidt tot de mooiste ervaringen; iets dat we toch ook nastreven. Mijn tip is daarom: kies eens wat vaker de moeilijke weg en dus bewust voor meer modder, meer mul zand en meer hobbels tijdens je eerstvolgende gravelrit. Dan gaat een rijke beleving ineens heel goed samen met de nieuwste gravelbike. Dus kies je voor de beste spullen, kies dan ook voor meer avontuur. Dat gaat hand in hand. 

De moeilijkste weg is vaak de makkelijkste weg naar meer avontuur en betekenisvolle ervaringen met je fiets! En de makkelijkste weg zal uiteindelijk de moeilijkste weg blijken te zijn. Tenminste als je van iedere rit een mooi avontuur wil maken. Veel plezier alvast tijdens je volgende gravelrit.

Tekst: Christiaan Warger; actief als schrijver, spreker en oprichter van Gravelrides.cc

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant