• Overig
  • Gewijzigd op 11 april 2024

Column Rein Zwaan: oranje bosmier

Rein Zwaan is boswachter bij Staatsbosbeheer in de Utrechtse Heuvelrug én fervent mountainbiker. Ik zijn kersverse column doet-ie een boekje open over een net ontdekte diersoort: de oranje bosmier.
Column Rein Zwaan: oranje bosmier
Column Rein Zwaan: oranje bosmier
"Het voorjaar is losgebarsten. Fluitende vogels, ontluikende bloemknoppen, frisgroen blad en nieuw leven. Misschien wel het mooiste jaargetijde in de natuur. Een soort die in deze periode bij de eerste zonnestralen ook weer actief begint te worden, is de rode bosmier. Zeer interessante en actieve diertjes die in hun kolonie met duizenden samenleven en samenwerken. Ieder zijn eigen taak en rol binnen de kolonie.

Tien jaar geleden is er op de Utrechtse Heuvelrug een voor Nederland nieuwe soort ontdekt. Deze kreeg de naam ‘Oranje bosmier’ oftewel ‘Formica aurantiacus’. Wat de naam al doet vermoeden, is dat deze soort herkenbaar is aan zijn oranje uiterlijk. Op de Veluwe woont een ondersoort die een geel uiterlijk heeft. Ook deze soort is zeer actief en werkt hard. Je ziet bovendien dat er verschillende taken en rollen zijn en dat er gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen. Opvallend is wel dat deze soort zich niet voedt met honingdauw van bladluizen maar een voorkeur heeft voor koeken en koffie.

De ‘Oranje bosmier’ is de geuzennaam van de vrijwilligers van MTB-Utrechtse Heuvelrug.
Net zoals op veel plekken in Nederland maar ook daarbuiten worden de MTB-routes op de Heuvelrug onderhouden door een enthousiaste en hardwerkende groep vrijwilligers.  Essentieel is de samenwerking tussen de vrijwilligersgroepen en de terreineigenaren. 
De gebruikers van de routes kunnen zien hoe de vele uren inzet van de vrijwilligers zich uitbetalen in goed onderhouden en prettig te rijden routes. Veel MTB’ers helpen zelf als vrijwilliger bij dit onderhoud, omdat ze weten: ‘no dig no ride’. Wil jezelf een steentje bijdragen, meld je dan bij de lokale vrijwilligers. 

Wat de meeste mensen niet weten, is dat een deel van deze vrijwilligers er bijna een baan naast hun normale werk bij heeft. Zij zetten zich in om, contacten te leggen en te onderhouden met de terreineigenaren, vrijwilligers te werven, het werk op de routes de coördineren, fondsen te vinden voor de aanleg en het onderhoud, te overleggen met vergunning verstrekkers, routebouwers, enzovoorts. Alles draait hierbij om een goede samenwerking en het bouwen aan een netwerk.

Voor mij is de relatie die ik heb met de mannen en vrouwen van MTB-Utrechtse Heuvelrug van onschatbare waarde. Immers: zonder hun was het draagvlak voor mountainbiken in Midden-Nederland en de aanleg en onderhoud van het mooiste routenetwerk van Nederland onmogelijk geweest. Mijn advies: zorg dat je je relatie met de terreineigenaren goed op orde houdt en blijf goed naar elkaar luisteren. Wat te doen als je een oranje bosmier tegenkomt? Groet deze vriendelijk en met behandel deze met respect."
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant