• Overig
  • Gewijzigd op 23 september 2023

Column Rein Zwaan: Mountainbiker geniet niet van de natuur!?

Rein Zwaan is boswachter bij Staatsbosbeheer in de Utrechtse Heuvelrug én fervent mountainbiker. In zijn nieuwe column legt hij uit dat de meeste mountainbikers het bos induiken om - net zoals andere recreanten - van de natuur genieten.
Column Rein Zwaan: Mountainbiker geniet niet van de natuur!?
Column Rein Zwaan: Mountainbiker geniet niet van de natuur!?
Ik kan erg genieten van de verschillende seizoenen. Het voorjaar met alle tinten groen die je je kan wensen, de zomer met veel jong nieuw leven, de herfst met zijn mooie kleuren en de winter waarin de natuur even tot rust lijkt gekomen. In mijn werk wordt er meebewogen met het ritme van de natuur. Zo wordt er tijdens het voorplantingsseizoen geen hout geoogst en worden er maatregelen genomen tijdens maaiwerkzaamheden om kwetsbare soorten te beschermen. Qua drukte in onze gebieden zie je ook patronen. Over het algemeen zijn het voorjaar en de herfst het drukst. Mensen hebben behoefte aan de eerste zonnestralen na een lange winter of willen genieten van alle prachtige kleuren in het bos voordat de natuur in rust gaat. 

Ik geniet elk moment dat ik in de natuur mag zijn, of dit nu voor mijn werk is of in mijn vrije tijd op de fiets. Elke keer als ik in het bos ben is anders. Afgelopen week stond ik tijdens mijn werk oog in oog met een net geboren reekalf. Maar ook fietsend op één van de MTB routes op de Heuvelrug, heb ik mooie natuurbelevingen. Het in het bos zijn en verrast worden door een dier, bijzondere boom, onverwacht doorkijkje, de inval van het licht of noem het maar op.

"Deze mensen beseffen zich echter niet dat de mountainbiker over het algemeen juist het bos ingaat voor een mooie natuurbeleving"

De natuur blijft je steeds verwonderen. Dit is ook de reden voor de vele mountainbikers om het bos in te gaan, blijkt uit onderzoek. Uiteraard gaat een deel van de mountainbikers tevens voor de sportieve- of fysieke inspanning. Maar ook deze fietsers doen dit het liefst in het bos om zo ook van de natuur te genieten. Er wordt door veel mensen gedacht dat de mountainbiker alleen komt voor het groene decor en dat het hem/haar niet uitmaakt hoe dat decor eruit ziet. Mountainbiken zou ook prima ergens in het agrarisch landschap kunnen. Ga maar mountainbiken tussen de weilanden. Deze mensen beseffen zich echter niet dat de mountainbiker over het algemeen juist het bos ingaat voor een mooie natuurbeleving.

Onze mooie natuur staat door allerlei oorzaken stevig onder druk en daarom moeten wij er extra zuinig op zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat niet alles overal kan. Dit doet Staatsbosbeheer niet om bepaalde recreatiegroepen te frustreren. Nee, dit doen wij om ervoor te zorgen dat bepaalde natuurwaarden voldoende beschermd worden.

Laten we hopen dat er in Nederland meer natuur bij mag komen, zodat wij en onze kleinkinderen daar van kunnen blijven genieten. Hopelijk kunnen we de kwetsbare gebieden ontzien en de eerste recreatiebehoefte meer gaan opvangen in de nieuw aan te leggen natuurgebieden. Blijf genieten en laat je verwonderen door de onverwachte ontmoetingen in de natuur.


 
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant