• Overig
  • Gewijzigd op 26 februari 2024

Column Petra Strijdhorst van Natuurmonumenten: Ga na zonsondergang niet fietsen in het bos

Petra Strijdhorst (38) is enthousiast fietser en werkt bij Natuurmonumenten. Petra legt in deze column uit waarom je na zonsondergang niet in het bos moet fietsen. "Overdag zijn mensen welkom in de natuur, maar ’s nachts is het alleen voor dieren."
Column Petra Strijdhorst van Natuurmonumenten: Ga na zonsondergang niet fietsen in het bos
Column Petra Strijdhorst van Natuurmonumenten: Ga na zonsondergang niet fietsen in het bos
“Overdag zijn mensen welkom in de natuur, maar ’s nachts is het echt alleen voor dieren”, vertelde een boswachter me een tijdje terug. In alle gebieden van Natuurmonumenten geldt de regel dat je er alleen welkom bent tussen zonsopkomst en zonsondergang. We zaten in een wildkijkhut aan de rand van een natuurgebied.

De boswachter begon wat zachter te praten. “Het begint nu te schemeren. Dan komen de reeën zo zeker naar dit weiland toe om te grazen. Dat is niet omdat het nachtdieren zijn, maar omdat ze inmiddels weten dat het hier nu rustiger is.” Het was een bijzondere ervaring om de dieren voorzichtig, stapje voor stapje, het weiland te zien betreden om te grazen.
 

"Het begint nu te schemeren. Dan komen de reeën zo zeker naar dit weiland toe om te grazen"

Voor alle duidelijkheid, we zaten in een wildkijkhut net buiten het natuurgebied. De wind stond goed waardoor de dieren ons niet roken en ze dus geen last van ons hadden. Want juist boswachters komen ’s nachts liever niet in de natuur. Zij begrijpen als geen ander dat dieren de rust heel hard nodig hebben. Sommige dieren omdat ze dan slapen, andere dieren juist omdat ze dan jagen of, zoals de reeën waar ik eerder al over schreef, omdat ze zich dan pas zo op hun gemak voelen dat ze gaan eten.

De boswachter vertelt verder, terwijl hij door zijn verrekijker kijkt of alle reeën gezond zijn: “Sommige diersoorten, zoals herten en zwijnen, weten precies waar de paden lopen. Daar blijven ze met name in de weekenden uit de buurt. Als er een feestdag is en het is ineens druk in de natuur op een doordeweekse dag, dan zie je aan het gedrag van sommige dieren dat ze echt van slag zijn.”

Ik vraag wat hij van mountainbiken vindt. De volgende dag ga ik met mijn kinderen de OERRR-kinderroute op Veluwezoom verkennen. “Mountainbikers genieten op hun manier van de natuur. Begrijp me goed, mensen moeten van de natuur kunnen genieten zodat ze nog beter begrijpen waarom de natuur in Nederland behouden en beschermd moet worden. Ja, het is soms druk. Maar dan hebben we toch niet minder mensen, maar vooral meer natuur nodig?” Beter kan ik het niet zeggen. We pakken onze spullen. De reeën zijn weer terug het bos in. Wij gaan, zo zachtjes mogelijk, weer naar huis. 

Volg Petra via Instagram

 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant