• Overig
  • Gewijzigd op 8 maart 2018

Column: Nieuwe start

Ook goede voornemens gemaakt op 1 januari? En? Hoe staat het ermee? Het is goed om niet als vanzelfsprekend op de oude trapper verder te gaan, maar te kijken wat beter kan. Wat kun je meer doen of juist minder?

Het kan geen kwaad in een nieuw seizoen een beetje buiten je comfortzone te gaan. Het jezelf een tikkie lastig te maken. Misschien is het voor jou nu goed om gerichter te gaan trainen? Met schema's en meters. Of op techniek? Je bochttechniek te verbeteren. Of op tactiek? Beter positioneren op het juiste moment. Of mentaal? Als het spannend of zwaar wordt, niet gaan steunen en kreunen, maar onverstoorbaar blijven of het zelfs juist geinig vinden.

"Effectief trainen doe je naar goesting én met verstand" 

Is het voor jou nu juist goed om wat meer naar ‘goesting’ te trainen? De apparaten en de schema's thuis te laten en het speelse kind lekker zijn gang laten gaan. Maar dan wel met een meekijkend hoofd. Zodat niet na drie keer in een week diep in het anaerobe te zijn gegaan, het speelse kind niet meer kan en wil. Daarvoor is het handig iets van de verschillende trainingssystemen te weten. Kracht, uithouding/aeroob, tempohardheid/anaeroob. En weten wat je wanneer (gecombineerd) kan doen. Een rustige duurtraining met wat kracht bijvoorbeeld. Niet als vanzelfsprekend rustig beginnen en dan steeds harder gaan rijden. Je kent dat wel. Trainen naar goesting én met verstand. Slim trainen, met veel plezier én veel rendement.

"Laat je niet gek maken door anderen"

Of je nu wel of niet met een hartslagmeter traint: altijd moet je je innerlijke devices, je interne dashboard ontwikkelen. Zodat je ook voelt wanneer je op je omslagpunt zit en je plan kan trekken. Dat je je niet gek laat maken door anderen of jezelf. Dat je niet in de week vóór een cyclo te veel doet, omdat het op het programma staat of omdat iedereen dat doet. Omdat je weet: minder is nu meer. Omdat je je twijfels, je ongeduld en je zenuwen herkent. En ermee weet om te gaan. Je vóélt het nu nog niet, maar je wéét het wel. Laat maar komen. Niet nu, maar morgen: dan ben ik klaar voor de start.

/img
Slimmer fietsen

Theo Heuzen is amateurwielrenner/-schaatser, organisatieadviseur en medeauteur van SlimmerFietsen.

Slimmer Fietsen
Theo Heuzen
Door Theo Heuzen

Amateurwielrenner, -schaatser en organisatieadviseur. Medeauteur van Slimmer Fietsen, een website met tips over veilig rijden in een groep.

Dit vind je misschien ook interessant