• Overig
  • Gewijzigd op 21 juli 2017

Column: De mix

Voor het rijden in een groep zijn vaardigheden nodig om de kans op ongelukken te verminderen én vaardigheden die het rijden in een groep leuker maken. Vaardigheden die je moét beheersen en die je kúnt beheersen dus.

Vaardigheden die je moét beheersen zijn bijvoorbeeld omkijken zonder van je lijn af te wijken. Of “asociaal” vóór je kijken als je met je buurman/-vrouw praat. Anticiperen op blinde bochten. Ritsen ‘van het gevaar af’. Van deze noodzakelijke vaardigheden word je niet gelukkig als die goed gaan. Als je niet valt, word je niet speciaal blij. Die vaardigheden oefenen is een beetje als tandenpoetsen. Je doet het, omdat het nodig is om de kans op onheil te verminderen, meer niet.

Eigen invloed

Het rijden in een groep gaat meestal zonder ongelukken. Dat heeft als nadeel dat je niet wordt gedwongen om de noodzakelijke vaardigheden te leren. Als het fout gaat, hebben we bovendien de neiging om de eigen invloed weg te redeneren door het als pech te zien of een ander de schuld te geven. Ook dat helpt het leren niet. Je moet jezelf dus min of meer dwingen om de kennis van de noodzakelijke vaardigheden op te doen en erin te oefenen.

"De juiste plaats en timing, een snelle, maar rustige waaier. Daar word je blij van"

Echt gelukkig word je van de vaardigheden die het fietsen in een groep beter en leuker maken. Een strakke bocht. De juiste plaats en timing in een finale. Een snelle, maar rustige waaier. Daar word je blij van. Deze vaardigheden hoeven niet per se. Je komt er toch wel, als je vierkant door een bocht gaat of aan de foute kant van een wiel zit, maar het wordt zoveel leuker als je het goed doet. En je maakt je maten er ook blij mee. Het oefenen van deze vaardigheden doen de meeste fietsers met plezier.

Bewust leren

Elke rit in een groep vraagt altijd om een mix van noodzakelijke vaardigheden en mogelijke vaardigheden. Die leer je niet van het fietsen naar school of terras. Die moet je bewust leren. Maar je krijgt daar veel voor terug: veiligheid, spelplezier en resultaat! Je kunt deze vaardigheden leren van je maten in een fietsgroep, als daar een cultuur bestaat van elkaar coachen. Of via de Wieleracademie. Fitheid bij fietsen gaat niet alleen om wattages, het gaat ook om stuurvaardigheid en slim handelen in verschillende situaties. Neem Chris Froome. Zijn ‘marginal gains’ haalt hij nu uit verbeteringen in bochten- en afdaaltechniek met koerstactiek.

 

Slimmer fietsen

Theo Heuzen is amateurwielrenner/-schaatser, organisatieadviseur en medeauteur van SlimmerFietsen.

Vaardigheden verbeteren?
Theo Heuzen
Door Theo Heuzen

Amateurwielrenner, -schaatser en organisatieadviseur. Medeauteur van Slimmer Fietsen, een website met tips over veilig rijden in een groep.

Dit vind je misschien ook interessant