• Overig
  • Gewijzigd op 15 juni 2023

Clubheld: Leo van Leeuwen

Clubhelden zijn de motor van fietsend Nederland. Van de wegkapiteins en trailbouwers tot koffieschenkers en andere leden met een inspirerend verhaal. Leo van Leeuwen van wielervereniging Swift uit Leiden is zo’n onmisbare klepper.
Clubheld: Leo van Leeuwen
Clubheld: Leo van Leeuwen
De Leidse Ren- en Toervereniging Swift heeft één van de bekendste ereleden van Nederland: Joop Zoetemelk. In 1980 kwam Zoetemelk als winnaar van de Tour de France over de finish op de Champs-Élysées in Parijs. Na ruim veertig jaar is dit nog steeds de laatste Nederlandse Tourzege.

“Het is vast toeval dat ik in 1980 lid werd van Swift”, lacht Leo van Leeuwen (67). “Wat was dat een geweldig jaar voor het wielrennen in Nederland. Ik kwam terecht bij Swift via mijn latere echtgenote die er penningmeester was. Ik werd lid van de club en raakte verslingerd aan het fietsen.”

Eén van de hoogtepunten van het wielerseizoen voor Swift is de jaarlijkse Joop Zoetemelk Classic, een fraaie toertocht met duizenden deelnemers. Leo is als bestuurslid nauw betrokken bij de organisatie van deze tocht en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitstippelen van de mooie route door het Groene Hart. 

Uitstippelen van routes

De jarenlange kennis en ervaring van Leo zijn van onschatbare waarde voor Swift. Eén van zijn belangrijkste bijdragen is het uitstippelen van routes voor de leden. Hij maakte al zo’n 80 tot 100 routes voor de club. Als ervaren wielrenner kent hij de wegen en fietspaden in en rond Leiden als geen ander. “Inmiddels ben ik met pensioen en kan ik nog meer tijd besteden aan de club. Ik word daar blij van. Swift heeft ongeveer 500 leden, waarvan zo’n 150 toerleden. Dat zijn veelal de krasse knarren van boven de vijftig tot ver in de tachtig. We fietsen altijd wel. Het hele jaar door, zeker als het weer het toelaat.”

Leo is meerdere dagen per week aanwezig op de club en regelt daar van alles. Hij doet veel meer dan alleen routes uitstippelen. Zo organiseert hij ook de koffiepauzes tijdens de clubritten. De koffiepauzes zijn een belangrijk onderdeel van de clubritten, waarbij de leden kunnen bijpraten en hun sterke wielerverhalen delen. “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe koffietentjes in de buurt en bel van tevoren even met hoeveel renners we komen. Binnenkort gaan we een weekendje weg naar Vierhouten op de Veluwe. Ik regel de routes en fiets deze ook voor. Ik kijk op Google Street View en de GPS zit in m’n hoofd, maar ik wil voor de veiligheid van de clubleden ook vooraf ter plekke gaan kijken. Dat geeft mij veel plezier en het wordt gewaardeerd door de anderen.” 

Toewijding

Wat Leo echt onmisbaar maakt voor Swift, is zijn persoonlijkheid en toewijding. Hij is altijd bereid om andere leden te helpen en advies te geven, of het nu gaat om bestuurlijke zaken of handige trainingstips. Zijn enthousiasme voor de wielersport is aanstekelijk en inspireert andere leden om hun grenzen te verleggen en prestaties te verbeteren.

Zo’n 10.000 kilometer per jaar fietst Leo op zijn stalen Duell-frame, een klassiek Nederlands fietsmerk. “Ik ga twee keer per week naar de sportschool om de spieren soepel te houden, maar ik heb nog steeds goede benen, hoor. In het begin van het jaar fiets ik tochtjes van 50 tot 60 kilometer, maar gedurende het jaar bouw ik dit uit naar 100 tot 120 kilometer. Wielrennen is en blijft een geweldige sport voor mij, zeker bij deze club. Ik hoop me nog jaren te kunnen inzetten voor Swift.”

Clubhelden gezocht

Ben jij of ken jij een clubheld? Mail naar redactie@fietssport.nl om in aanmerking te komen voor deze rubriek. De redactie kan helaas niet alle verzoeken beantwoorden.

Joop Zoetemelk Classic

De volgende editie van de Joop Zoetemelk Classic is op zaterdag 16 maart 2024. Met prachtige routes door het Groene Hart, vanuit Leiden. Houd onze toertochtkalender tzt in de gaten voor routes, locatie en inschrijven.

Tekst: Merijn Heijne
Foto's: United Photos 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant