• Overig
  • Gewijzigd op 6 april 2020

100.000 mensen starten met wielrennen of mountainbiken

Buiten bewegen is, nu sportfaciliteiten gesloten zijn, voor veel mensen het alternatief om te kunnen sporten. Steeds meer Nederlanders gaan mountainbiken en wielrennen, blijkt uit onderzoek van de NTFU in samenwerking met Ipsos.
100.000 mensen starten met wielrennen of mountainbiken

Maar liefst 100.000 mensen startten met wielrennen of mountainbiken de afgelopen twee jaar, blijkt uit de Wielersportmonitor. Fietsen is een sport die makkelijk vol te houden is. Van de 100.000 starters is het merendeel meteen enthousiast: 80 procent fietst minimaal 12 keer per jaar en bijna de helft (41 procent) is direct wekelijks actief. Gezond blijven en fitter worden zijn de belangrijkste redenen om te starten met de wielersport. 

Fietsen populair onder mannen én vrouwen

Veel starters worden door vrienden en bekenden die al fietsen gemotiveerd om te gaan fietsen. De verhouding mannen en vrouwen dat start met fietsen is vrijwel gelijk: 54 procent mannen tegenover 46 procent vrouwen. Het aantal vrouwen dat de wielersport al enige tijd beoefent, groeide van 21 naar 28 procent.

Wielersport = populair

De wielersport blijft populair in ons land. Er is een grote groep Nederlanders die de wielersport structureel beoefent. Dat aantal schommelde de afgelopen jaren tussen de 5 en 6 procent van de Nederlanders. Zij gaan tenminste 12 keer per jaar erop uit om hun kilometers te maken. Ze doen dat samen met familie of vrienden (45 procent), alleen (41 procent) en in clubverband (10 procent). Van de wielersporters die niet in verenigingsverband actief zijn, overweegt 20 procent dit wel te gaan doen.

Nieuwe fiets wordt in de fietsenzaak aangeschaft

Sportieve fietsers geven graag geld uit aan hun sportbeleving. Dat begint uiteraard met de aanschaf van een fiets. Daarvoor gaat hij of zij het liefst naar de fietsenzaak. Het komende jaar zijn ruim 100.000 wielersporters van plan een nieuwe fiets aan te schaffen. Te samen vertegenwoordigen zij 133 miljoen euro marktwaarde. Gemiddeld geeft een wielrenner 1.751 euro aan een nieuwe racefiets. Een mountainbiker rekent gemiddeld 1.199 euro af voor een nieuwe fiets. 

Kenniscentrum van de Nederlandse wielersport

Als initiatiefnemer van de Wielersportmonitor bracht de NTFU in 2014, 2016 en 2017 de markt voor sportieve fietsers in kaart. In 2019 deed onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NTFU, grootschalig onderzoek naar de ontwikkelingen in de omvang van de wielersport en de motivatie en bestedingen van wielersporters. Benieuwd naar de resultaten? Download de Wielersportmonitor via ntfu.nl/onderzoek.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant