• Ons werk
  • Gewijzigd op 15 augustus 2023

Wil de echte wielrenner opstaan?

E-bikers, toerfietsers, wandelaars, e-bikers, wielrenners en andere weggebruikers: we maken allemaal gebruik van hetzelfde fietspad. Houd het gezellig en voorkom ergernis met deze 4 gouden regels.
Wil de echte wielrenner opstaan?
Wil de echte wielrenner opstaan?

Gezellig, samen fietsen in plaats van eenzaam op de Tacx. Maar waar samen wordt gefietst gaat er ook wel eens wat mis. Het gedrag van collega-wielrenners levert soms ergernis op én verpest het imago van de wielrenner. Daar heb jij als wielrenner last van. Je bent misschien wel eens onterecht van de weg gedrukt, nageroepen door andere weggebruikers of hebt ruitenwisservloeistof over je heen gekregen. Dat is nog niet alles. Op plekken waar mensen veel overlast van wielrenners ondervinden, wordt gepleit om wielrenners zelfs te weren van het fietspad.

Daarom heeft wielersportbond NTFU al een aantal jaren de campagne De Echte Wielrenner. Met goede voorbeelden hoe je als wielrenner veilig en vriendelijk wandelaars, fietsers en automobilisten passeert. Maar ook om het onveilige gedrag van je collega-wielrenner bespreekbaar te maken. Een campagne die ook in 2023 nog steeds actueel is.

Er zijn 4 ergernissen die je als wielrenner simpel zelf kunt oplossen:

1. Afval achteloos weggooien

Hoeveel moeite is het om die bananenschil of de verpakking van je sportgelletje in je zak te stoppen? Wist je dat het minstens een jaar duurt voordat een bananenschil is afgebroken? De verpakking van je sportreep zal nooit volledig worden afgebroken. Als je tóch een spoor achter wilt laten, doe dat dan via Strava.

2. Door rood rijden

Alhoewel we alle natuurkundige wetten tarten met onze snelheden moeten wij ons, net als iedere andere sterveling, gewoon aan de verkeersregels houden. Naast het risico om bij een ongeval betrokken te raken, scoor je hier geen punten mee als het gaat om het verbeteren van het imago van de wielrenner. Was je net bezig een KOM te scoren? Zoek de volgende keer een traject zonder verkeerslichten en doe dat vooral op een rustig tijdstip.

3. Schreeuwen richting andere weggebruikers

Een fietsbelletje kost en weegt tegenwoordig haast niets en scheelt ergernis bij andere weggebruikers. Gewoon even bellen als je in wilt halen en een vriendelijk ‘dank je wel’ bij het inhalen. Hoe moeilijk kan het zijn?

4. Wielrenners met bewijsdrang die de groep uit elkaar trekken

Samen uit samen thuis is het credo bij veel wielerclubs. En terecht. Wat zegt het eigenlijk dat je in staat bent je fietsmaten in het rood te laten rijden? Er worden geen prijzen uitgedeeld aan het eind van de rit. Hoogstens een rondje bier. Spreek met elkaar een gemiddelde snelheid af, wijs een wegkapitein aan en luister naar elkaar. En natuurlijk kun je op een geschikt stuk op de route best even sprinten om te kijken wie de beste benen heeft vandaag.

Kijk eens in de spiegel

Iedereen maakt wel eens fouten, niets menselijks is ons vreemd, maar leer ervan. Goed voorbeeld doet volgen.

Rondje doen?

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant