• Ons werk
  • Gewijzigd op 15 augustus 2023

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.
Verkiezingen: waar let je als fietser op?
Verkiezingen: waar let je als fietser op?
De provincie heeft best een aardig takenpakket. Ze bepalen onder andere of steden en dorpen kunnen uitbreiden, waar bedrijventerreinen worden aangelegd en checken of zwemwater schoon is. Maar de provincie is ook verantwoordelijk voor de aanleg van fietspaden en beslist of er ruimte is voor mountainbikers in de natuur.

Ook de waterschappen hebben invloed op onze sport. Zij houden zich onder meer bezig met schoon water, sterke dijken en het onderhoud van kanalen. Maar de waterschappen beheren ook gebieden zoals dijken en uiterwaarden, en kunnen ervoor kiezen om deze gebieden open te stellen voor fietsers. De aankomende verkiezingen hebben dus direct invloed op jouw hobby.

Ruimte voor fietsers

Ideale fietsroutes zijn verkeersluw en vrij van hobbels, gaten en paaltjes. Mountainbikers willen op goed onderhouden en uitdagende paden genieten van de natuur en voor gravelbikers moeten er voldoende mogelijkheden blijven om een rondje te trappen. Op die punten valt nog veel te verbeteren. Daarom benaderden we in aanloop naar de verkiezingen (potentiële) statenleden met suggesties en verbeterpunten. 

"De aankomende verkiezingen hebben direct invloed op jouw hobby."

Zo nam sportkoepel NOC*NSF in de notitie ‘Een sterke provincie door de kracht van sport’ een aantal concrete voorstellen mee voor MTB-, gravel- en wielrenroutes. Ook zorgden we er samen met andere fietsorganisaties voor dat er een provinciaal debat werd gevoerd over het behoud van veerponten in Gelderland. Tenslotte stelden we samen met Fietsplatform, ANWB en Fietsersbond een top 10 verbeterpunten op waarmee we provinciale partijen oproepen ruimte te creëren voor onze sport. 

Ook na de verkiezingen houdt de NTFU samen met de andere fietsorganisaties fietsen op de politieke agenda zodat we op een veilige en plezierige manier van onze sport kunnen blijven genieten. 

Verdiep je en stem

Even relativeren: de aankomende verkiezingen draaien over het algemeen natuurlijk over stikstof, boeren, armoede en immigratie. En logischerwijs draait het in Groningen om gaswinning en bevingsschade en is het gevaar van hoog water in Limburg een issue. Maar dat wil niet zeggen dat veilige fietspaden en ruimte voor onze sport niet belangrijk zijn. We roepen daarom op: doe een stemwijzer en verdiep je in de partijprogramma’s. 

Om je op weg te helpen, heeft het kennisplatform ‘Alles over sport’ een handig overzicht gemaakt van plannen van regionale partijen op het gebied van sport en bewegen in de 12 provincies. Het overzicht bekijk je op de site Allesoversport.nl of download je hieronder.

Download PDF 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant