• Ons werk
  • Gewijzigd op 9 februari 2024

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.
Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten
Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten
Als eerste gemeente in Limburg wil Vaals grote toertochten weren, zoals Limburgs Mooiste, de Mergelheuvelland 2-Daagse en de toerversie van de Amstel Gold Race. Dat schrijft dagblad De Limburger (alleen voor abonnees) en ook Wielerflits en Bicycling pikten dit verontrustende bericht op. De grote tochten zouden geen vergunning meer krijgen om door de gemeente Vaals te gaan.

Voor de organisaties van de tochten betekent dat dat ze hun routes flink moeten aanpassen. Juist de mooie beklimmingen zoals het Drielandenpunt en Camerig worden dan geschrapt. En de vrees bestaat dat omliggende gemeenten het voorbeeld van Vaals zullen volgen. Dat zou voor veel toertochten het einde betekenen.

Onacceptabel

Wielersportbond NTFU – die opkomt voor de belangen van fietssporters en toertochtorganisatoren – vindt het onacceptabel dat wielrenners opnieuw de dupe zijn. Het aantal toertochten en deelnemers ligt in Zuid-Limburg al sinds 2014 aan banden (Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg). Daarmee zijn de aantallen met ruim 20 procent gedaald, is in stukken van de gemeente Vaals zelf te lezen.

De NTFU vindt dus dat het allang niet meer alleen de wielrenners en tochten die voor drukte in de Limburgse heuvels zorgen. Steeds meer mensen trekken er graag op uit en er komen ook steeds meer verschillende type fietsers op het fietspad. Het is dan ook zeker niet fair om opnieuw de sportieve fietsers aan te pakken, vindt de NTFU.

Vuist maken

De NTFU roept gemeente Vaals daarom op om juist de hulp van fietsers in te schakelen in plaats van ze te weren. De NTFU kan en wil daarbij helpen en vraagt organisaties, wielerclubs, bedrijven en fietsers die zich hier ook hard voor willen maken, zich te melden bij de NTFU (belangenbehartiging@ntfu.nl). Samen wil de NTFU een vuist maken en de toekomst van toertochten veilig stellen.

Samen sterker

Of het nu gaat om mountainbikeroutes openhouden of een beter imago van de sport: wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden.
 
Ellen Stoffels
Door Ellen Stoffels

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant