• Materiaal
  • Gewijzigd op 19 december 2022

Zo monteer je pedalen en stel je ze af

Het monteren, vervangen of afstellen van je pedalen is eenvoudig, mits ze niet muurvast op je crank zijn geschroefd. Samen met Shimano laten we je stap voor stap zien hoe je dit klusje klaart.
Zo monteer je pedalen en stel je ze af

Wat heb je nodig?

  • Een pedaal of inbussleutel.
  • Montagepasta.

Checklist (video hieronder)

  1. Voordat je de race- of mountainbikepedalen op de crank monteert, breng je een klein beetje montagepasta op het schroefdraad aan. Hierdoor kun je de pedalen later ook weer makkelijk losdraaien. Het verschil tussen links en rechts (schroefdraad) staat meestal met een L en een R op het uiteinde van de as aangegeven. 
  2. Het linkerpedaal draai je linksom vast en rechtsom los. Het rechterpedaal draai je rechtsom vast en linksom los. Vast is dus in de traprichting. Draai de pedalen niet té vast.
  3. Stel de juiste veerspanning van je racefietspedaal in met een inbussleutel. Linksom is minder spanning, rechtsom is meer (lefty loosy en righty tighty). Wil je snel en makkelijk losklikken (aan te raden voor fietsers die geen/weinig ervaring met klikpedalen hebben), verminder dan de spanning. Mag het best wel stevig vast zitten? Draai de stelschroef gewoon wat strakker.
  4. Dit werkt hetzelfde bij de meeste mountainbikepedalen. Maar omdat deze een dubbelzijdig klikmechanisme hebben, moet je de veerspanning aan beide kanten afstellen.

 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant