Materiaal Gewijzigd op 20 oktober 2020

Zo monteer je pedalen en stel je ze af

Het monteren, vervangen of afstellen van je pedalen is eenvoudig, mits ze niet muurvast op je crank zijn geschroefd. Samen met Shimano laten we je stap voor stap zien hoe je dit klusje klaart.

Zo monteer je pedalen en stel je ze af

Wat heb je nodig?

Checklist (video hieronder)

  1. Voordat je de race- of mountainbikepedalen op de crank monteert, breng je een klein beetje montagepasta op het schroefdraad aan. Hierdoor kun je de pedalen later ook weer makkelijk losdraaien. Het verschil tussen links en rechts (schroefdraad) staat meestal met een L en een R op het uiteinde van de as aangegeven. 
  2. Het linkerpedaal draai je linksom vast en rechtsom los. Het rechterpedaal draai je rechtsom vast en linksom los. Vast is dus in de traprichting. Draai de pedalen niet té vast.
  3. Stel de juiste veerspanning van je racefietspedaal in met een inbussleutel. Linksom is minder spanning, rechtsom is meer (lefty loosy en righty tighty). Wil je snel en makkelijk losklikken (aan te raden voor fietsers die geen/weinig ervaring met klikpedalen hebben), verminder dan de spanning. Mag het best wel stevig vast zitten? Draai de stelschroef gewoon wat strakker.
  4. Dit werkt hetzelfde bij de meeste mountainbikepedalen. Maar omdat deze een dubbelzijdig klikmechanisme hebben, moet je de veerspanning aan beide kanten afstellen.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Trek Madone - Materiaal - nov 2022 Trek Madone - Materiaal - nov 2022
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen