• Materiaal
  • Gewijzigd op 1 maart 2018

Test: Specialized Chisel Comp

In al het carbongeweld van tegenwoordig, bewijst Specialized dat aluminium nog steeds een materiaal is om rekening mee te houden. De Chisel is een mooie mountainbike voor wie een snelle geometrie en moderne techniek zoekt voor een betaalbare prijs.

Het aluminium frame is geproduceerd door de zogenaamde Smart Weld techniek toe te passen. Dit levert een lichtgewicht frame op van 1.350 gram. Zeker niet slecht! Daarnaast ziet het frame er door de dunne lasnaden en interne kabelgeleiding ook nog eens erg fraai uit.

Licht en comfortabel

De Chisel is een echte crosscountry fiets. Licht van gewicht, stijf met een wedstrijd-georiënteerde geometrie en verkrijgbaar in een heren- en damesmodel. Door de Smart Weld techniek worden de uiteinden van de buizen niet langer gewoon afgezaagd. De scherpe randen worden afgerond, zodat het contactoppervlak groter wordt, aldus Brian Gordon van Specialized die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Specialized Chisel. Hierdoor verkleinen ook de lasnaden, waardoor het frame lichter, comfortabeler en stijver wordt zonder dat de prijs de hoogte inschiet.

"Grappig detail, drie gaten in het frame om de bidonhouder te monteren"

De ontwerpers hebben aan de Chisel ook wat trail-DNA toegevoegd. Namelijk een langere bovenbuis, een iets kortere balhoofdbuis en een minder steile vorkhoek. Dit zorgt voor meer stabiliteit tijdens het afdalen. Wat goed te merken was bij het testrondje dat afgelegd werd bij Noord Hollands Langste, een prachtige MTB-tocht van Alkmaar naar Den Helder. Grappig detail, drie gaten in het frame om de bidonhouder te monteren. Hierdoor kun je zelf bepalen welke hoogte je prettig vindt om de bidonhouder te plaatsen.

Dikke plus

Het frame krijgt een dikke plus, maar er is meer. De Chisel is afgemonteerd met een Shimano Deore XT achterderailleur, bekend om zijn betrouwbare en nauwkeurige schakelprestaties. Voor is een (2x11) Stout-crankset gemonteerd. Om de 25 mm brede aluminium velgen liggen Fast Trak 2Bliss Ready banden. Een lichtgewicht crosscountry band met weinig rolweerstand en veel grip. Ook dit hebben we gemerkt op het bochtige deel van de MTB-route in Schoorl. De Chisel wordt geleverd met de RockShox Judy voorvork. Deze vork is in 2017 helemaal vernieuwd. Fabrikanten bespaarden vaak op de vork bij het ontwikkelen van een nieuwe fiets. Jammer, want veel comfort en rijplezier krijg je door een goed functionerende vork. Gebaseerd op de Pike, heeft RockShox de Judy vernieuwd en hebben de ‘instapmodellen’ nu ook goed dempende, verende (veerweg van 90/100 mm), lichte en stijve voorvork. Minpuntje, de lock-out was bij het testmodel niet vanaf het stuur te bedienen.

Info: Specialized

 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant