• Materiaal
  • Gewijzigd op 7 januari 2022

Test: Liv Langma

Een twintigtal redacteuren van over de hele wereld werden ingevlogen om kennis te maken met de nieuwste spruit van Liv, de Langma, vernoemd naar de Mount Everest.
Test: Liv Langma

Nog niet zo lang geleden was de keuze in vrouwspecifieke racefietsen met een high-end afmontage zeer beperkt, maar deze tijden zijn definitief voorbij. Steeds meer merken komen met vrouwspecifieke varianten. Daar heeft Liv zeker haar steentje aan bijgedragen. Na de Envie en de Avail biedt Liv met de toevoeging van de Langma een nog uitgebreider pakket aan vrouwspecifieke carbon raceframes.

Terwijl de Envie destijds met haar broer de Giant Propel werd gepresenteerd als een aero racer, is de Langma een echte allrounder. Maar dan wel superlicht en stijf. De Langma SL 0 in maat S weegt slechts 6,05 kg. Ter vergelijking: Canyon’s dit jaar geïntroduceerde vrouwspecifieke Aeroad tikt 7,2 kg aan in dezelfde maatvoering.

Grammen tellen

Het gewicht is van groot belang, want de Langma Advanced SL vormt het nieuwe basismateriaal van het Sunweb profteam dat nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling van deze nieuwe racer. Profrijdsters Lucinda Brand en Coryn Rivera reden diverse prototypes om de Liv engineers bij te staan het ontwerp te finetunen. In de twee jaar durende ontwerpperiode werd gebruik gemaakt van de nieuwste composiettechnieken om de verhouding gewicht en stijfheid te perfectioneren.

Sophia Shih legt uit dat vanwege de kleinere framematen van vrouwenfietsen ze een framebouwtechniek kon ontwikkelen in grotere secties, zodat men minder vulmateriaal nodig heeft. Dat scheelt grammen. “Het frame is vrijwel geheel hol. Met minder verbindingen, realiseer je ook een sterker frame.”

"De Liv-filosofie, Fit, Form, Function, verzekert je van een ideale fietspositie"

De inmiddels bewezen Liv-filosofie (Fit, Form, Function) voegden ze er uiteraard ook aan toe. Volgens Liv is de gebruikster met deze visie verzekerd van een ideale fietspositie. De Langma is niet alleen voorzien van een kortere bovenbuis,  maar heeft ook een nieuwe aero stuurpen (zie foto hieronder) en een geïntegreerde zadelpen. Het stuur, de wielen met tubeless banden en het zadel zijn uit huize Giant afkomstig.

Liv laat de media niet alleen naar Italië komen om te kijken naar de nieuwe Langma, de Advanced SL met elektronisch schakelsysteem, de SRAM e-Tap, staat klaar voor een paar testritten. Opvallend dat er helemaal niets aan de fiets gesleuteld moet worden voor vertrek. Inklikken en gaan! De zit voelt meteen comfortabel aan. Hele lichte fiets, maar wel stijf. Oneffenheden in het wegdek vangt het carbon frame prima op.

Het elektronisch schakelen is even wennen, maar ik ben meteen om. Wat schakelt dat soepel. En ik heb het nodig ook in de pittige Prosecco heuvels en enkele taaie beklimmingen van 8 en 10 km. Goede keuze van Liv, deze omgeving als uitvalsbasis. Tijdens het klimmen gaat geen energie verloren, elke pedaalslag is raak; in de afdaling voelt de Langma stabiel, vertrouwd en wendbaar.

A way of life

Liv richt zich op alle vrouwen die geïnteresseerd zijn in een fietslifestyle met sportieve fietsen, kleding en accessoires. “Het Liv-team dat wereldwijd met het Liv-concept bezig is, bestaat volledig uit vrouwen, van de ontwerpafdeling tot de marketing, dat is de kracht van Liv, voor en door vrouwen”, aldus de strijdbare Liv-oprichtster Bonnie Tu.

Zij startte het merk negen jaar geleden uit frustratie over het gebrek aan vrouwspecifieke producten, en met succes. Maar er valt nog meer te verbeteren. Ze deed een oproep aan de aanwezige journalisten om een petitie te steunen gericht aan de fabrikanten SRAM, Shimano en Campagnolo om versnelling- en remhendels in kleinere maten te produceren, zodat vrouwen (ook mannen met kleine handen!) er beter bij kunnen. Wordt vervolgd.

Prijzen

Bij het topmodel Advanced SL1 kun je kiezen uit Shimano Di2 of SRAM e-Tap als versnellingsbak. Alleen bij de Pro-versie kun je voor schijfremmen gaan. De Langma is leverbaar in de maten XXS t/m L.

Langma Advanced SL 1  € 5.399,-

Langma Advanced Pro 0  € 4.399,-

Langma Advanced Pro 1 Disc  € 3.349,-

Langma Advanced 1  € 2.099,-

Meer info vind je op LIV-CYCLING

 

Meer reviews lezen?

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, inspiratie en reviews.

Upgrade naar PLUS
Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant