• Materiaal
 • Gewijzigd op 10 juli 2023

Test: Cube Kids Trailer CMPT

Totdat je kroost oud genoeg is om samen een rondje te trappen, is de fietskar een mooi alternatief. Jij kunt je in het zweet werken terwijl de kleine slaapt, eet, lacht en huilt. Samen met mijn kleine man test ik de nieuwe Kids Trailer van Cube.
Test: Cube Kids Trailer CMPT
Test: Cube Kids Trailer CMPT
Anderhalf jaar geleden moest en zou ons ‘wagenpark’ uitgebreid worden met een fietskar, zodat papa de kleine kon besmetten met het fietsvirus. Na eindeloze avonden surfen over het wereldwijde web ontdek je dat er veel verschillende opties zijn: goedkoop en duur, verschillende bevestigingen, met of zonder vering en een of twee zitplaatsen. De keuze viel uiteindelijk op een fietskar van Zweedse makelarij uit het hogere segment. Deze trailer won het op comfort, strakke afwerking en veelzijdigheid. 

Die eigenschappen vind je ook terug bij de trailer van Cube, maar die kwam pas begin 2023 uit. Met een prijs van 699,95 euro zeker niet de voordeligste optie in de markt, maar wel een stuk voordeliger dan mijn Thule. Had Cube haar trailer eerder gelanceerd, dan was de keuze voor een fietskar een stuk lastiger geweest. Niet in de laatste plaats om de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding die je op vrijwel alle producten van het Duitse merk terugvindt. 

Ruime tweezitter

Veel fietskarren komen in een één of tweepersoonsvariant. Cube houdt standaard rekening met tweelingen of gezinsuitbreiding en biedt de Kids Trailer alleen aan als tweezitter. Beide zitjes zijn verstelbaar en uitgerust met een driepuntsgordel zodat je de passagiers veilig kunt insnoeren. 

De voorkant is afgewerkt met gaas dat insecten buitenhoudt maar lucht doorlaat. Bij regen kun je een tweede waterdichte hoes omlaag rollen. Helaas is de klitterbandsluiting aan de onderkant van die hoes onvoldoende waardoor er tijdens een bui toch wat water naar binnen sijpelt. Daar merkt de kleine dankzij de verhoogde zitplaats weinig van.In het slechtste geval krijgt die natte sokken. Gelukkig kun je genoeg extra setjes meenemen dankzij de enorme bagageruimte van 70 liter. Die ruimte is slim tussen de wielen en onder de zetel van de kinderen geplaatst. Daardoor blijft de kar ondanks zijn grote laadvermogen lekker compact. In totaal kun je – kinderen incluis – 42 kg aan gewicht trekken. 

"Ondanks het gestuiter en gehobbel blijft de kleine gillen van plezier."

Veelzijdige en comfortabele avonturier

De Cube Kids Trailer is een multifunctionele trailer. Dankzij het standaard meegeleverde zwenkwieltje tover je de kar simpel om in een wendbare kinderwagen. Handig als de ruimte in je schuur beperkt is, of als extra verkoopargument richting je niet-fietsende partner. Klein nadeel: het wieltje is nogal gevoelig voor zand en stof waardoor deze snel blokkeert. Bovendien kun je de kar ook nog uitbouwen tot hardloopkar met de optionele jogger kit. Je monteert dan een extra wiel aan de voorkant van je kar. Het overwegen waard als je een fanatieke loper bent. 

Veelzijdig zijn trouwens ook de routes waarop je uit de voeten kunt. Ik koppel de Cube Kids Trailer ook geregeld achter mijn gravelbike. Niet alleen ik ben fan van onverharde stroken, ook de kleine schatert het uit als we over de inmiddels stoffige zandpaden in de omgeving stuiven. Ondanks het gestuiter en gehobbel blijft de kleine gillen van plezier.

Dankzij de grote wielen en verstelbare vering kun je moeiteloos over dit soort paden fietsen. De 20” wielen zijn een stuk groter dan op veel andere fietskarren en bepalen in combinatie met de brede Schwalbe banden voor een belangrijk deel het comfort. De vering vind ik persoonlijk wat stug. In de ‘zachtste’ stand zie je de werking van de veer duidelijk, maar in de andere twee standen lijkt er niets te gebeuren. Misschien werken die standen prima als de parcoursen nog heftiger worden, maar daarvoor moet ik de mountainbike pakken. Daar heb ik op dit moment niet de juiste koppeling voor. Bovendien vind ik slingeren over smalle singletracks met een brede fietskar niet prettig. 

Eenvoudige montage

Zoals gezegd: je hebt een koppeling nodig om de trailer achter je fiets te hangen. De meeste racefietsen, mountain- en gravelbikes hebben tegenwoordig een steekas in plaats van de quick release van ‘vroeger’. Helaas krijg je bij vrijwel alle fietskarren – dus ook deze – standaard zo’n antieke snelspanner meegeleverd. Ergens ook wel logisch met al die verschillende soorten en maten steekassen. Zorg dus dat je over de juiste steekas beschikt. De montage van de fietskar is lekker eenvoudig. Vervang je eigen as door de speciale steekas met koppelstuk. Daarin monteer je de stang van de fietskar. Die schuif je met de kogel in het koppelstuk en verzeker je met een veiligheidspin. De andere kant van de stand schuif je onder de kar in een aluminium uitsparing die je ook weer met een pin vastzet. Als extra beveiliging zet je het bandje via het frame vast aan de stang zodat de wagen niet los kan schieten. 

Ook het inklappen en opbouwen van de kar is een fluitje van een cent. De wielen klik je er makkelijk in en uit en via een druk op de knop schuif je de wagen in elkaar. Dat maakt dat je de kar makkelijk en compact in je fietsschuur stalt of in de auto vervoert.   

Niet zo zwaar als dat je zou denken

Uiteraard lever je flink in op je gemiddeldes met een geladen fietskar die je achter je aan trekt. De Kids Trailer van Cube weegt 18 kg. Iets zwaarder dan mijn eigen fietskar maar die heeft dan ook kleinere wielen en een zitplaats minder. Dat extra gewicht merk je vooral bij het accelereren en op klimmetjes. Dan is het hard werken, maar als de Cube trailer eenmaal rolt dan is die niet te stoppen. Sterker nog: mijn gemiddeldes zijn hoger dan mijn ritten met de eigen fietskar. 

Verder stuurt de kar gewoon heel prettig. Ondanks dat de kar best breed is, merk je daar weinig van als je eenmaal onderweg bent. Paaltjes blijven een beetje spannend, maar leveren eigenlijk nergens problemen op. De kar volgt de fiets netjes door bochten en na een tijdje kijk je eigenlijk alleen nog achterom om te controleren of de kleine nog ok is.

Conclusie

De aanschaf van een fietskar is de beste investering die je als jonge ouder kunt doen. Geloof me: je haalt hier meer plezier uit dan uit een setje hoge velgen of een elektronische schakelgroep. Overweeg je een trailer? Dan is de Cube Kids Trailer CMPT met zijn aandacht voor comfort en uitgebreide laadruimte een prima keuze. Ondanks een aantal praktische verbeterpunten is de prijs-kwaliteitverhouding ook nu weer dik in orde. En het belangrijkste punt: de kleine klimt af en toe zelf in de kar, klaar voor een volgend fietsavontuur.

Plus 

 • Grote wielen
 • Eenvoudige montage
 • Laadruimte

Min

 • Afwerking regenhoes
 • Stugge vering

Specificaties 

 • Afmetingen (als kinderwagen): 63x86x102 cm
 • Afmetingen ingeklapt: 101x69x38 cm
 • Bagageruimte: 70 liter
 • Accessoires meegeleverd: koppelstang, zwenkwiel, vlag, zonnescherm, lampjes (met batterij)
 • Accessoires optioneel: jogger kit, steekas
 • Gewicht: 18 kg
 • Laadvermogen: 42 kg
 • Prijs: 699,95 euro
 • Meer info
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant