• Materiaal
  • Gewijzigd op 9 maart 2018

Test: 2x lampensets

Ze zijn compact, licht en trekken meteen de aandacht. Een test van twee opvallende lampensets van de merken Bontrager en Spanninga.
Test: 2x lampensets

Bontrager Ion 800 R en Flare R

Bij Bontrager, onderdeel van de Amerikaanse producent Trek, staat veiligheid hoog in het vaandel en om die reden introduceerde het merk al in 2015 dagrijverlichting. Verlichting om mee te zien en gezien te worden. Dat het ze bij Bontrager ernst is, zie je aan de lichtbundel die de koplamp produceert, een krachtige spot met daaromheen voldoende restlicht.

Degelijk uitgevoerd

De Ion 800 R heeft een degelijke behuizing van aluminium en weegt 118 gram. Twee oranje lampjes aan weerszijden van het lamphuis zorgen er voor dat je extra opvalt. Door de lichtknop meerdere malen in te drukken, kies je uit een van de vijf verschillende standen. Die knop zou best wat groter mogen zijn, want met handschoenen aan is het lastig om het licht aan te knippen.

Een batterij-indicator houdt je op de hoogte van de acculading en waarschuwt je wanneer het tijd is om op te laden. Wel zo veilig. Dat opladen gaat via een usb-aansluiting. In de verpakking vind je geen oplader, wel een laadkabel en een gebruiksaanwijzing.

De koplamp klik je vast in een houder. Die houder bevestig je op je stuur door middel van een rubber band. Eenmaal vastgeklikt, kun je de lamp in meerdere standen draaien.

Flare R waarschuwt het achteropkomend verkeer. Dit compacte achterlichtje is zeer krachtig en wie de rode lantaarn draagt, wordt zelfs overdag opgemerkt. Om energie te sparen, kun je het achterlicht dimmen als het donker wordt. Ook Flare R is uitgerust met twee oranje lampjes aan weerszijden van het lamphuis.

De accu binnenin het compacte achterlicht laad je in een mum van tijd op. De bevestiging om je zadelpen gaat op dezelfde manier als bij de koplamp en eenmaal vastgeklikt, draai je het achterlicht gemakkelijk in de beste positie. De Ion 800 R en Flare R: een opvallend stel.

ION 800 R: 99.99 euro

Flare R: 59.99 euro

Info: TREK

 

Spanninga Trigon 25

Het Nederlandse Spanninga levert een compacte set lampen. De koplamp met de klinkende naam Trigon is gemaakt van kunststof en weegt niet meer dan 84 gram. De lamp schuif je in een houder die je op zijn beurt door middel van een rubber band eenvoudig op je stuur bevestigt.

In het lamphuis is een accu ondergebracht. Wanneer de bodem van de acculading in zicht komt, waarschuwt Trigon je met een rood knipperend lampje. Handig. Spanninga levert geen oplader bij, wel een usb-kabel. De aansluiting voor die kabel gaat schuil achter een klepje, dat wordt afgedicht door middel van een rubber strip. Die afdichting doet wat goedkoop aan.

Rechthoekige segmenten

Aan de achterzijde van het lamphuis bevindt zich de lichtschakelaar. Echt groot is die schakelaar niet en dat maakt het lastig om het licht aan te doen met handschoenen aan. Heb je de lichtknop eenmaal gevonden dan schakel je daarmee de lichtbron in, waarbij je de keus hebt uit drie verschillende standen.

De lichtbundel bestaat uit drie, rechthoekige segmenten. Het licht wordt gebundeld in het midden, voor de twee ernaast liggende segmenten blijft helaas weinig over, waardoor de koplamp alleen een smalle strook direct voor het voorwiel verlicht. Geen reden tot zorg, door Trigon wordt je niet over het hoofd gezien. Wie regelmatig over onverlichte wegen rijdt, heeft echter meer aan een lamp met een krachtiger lichtbundel.

Het bijbehorende achterlichtje met de naam Pyro legt met slechts 19 gram weinig gewicht in de schaal. De montage is kinderlijk eenvoudig. Met behulp van een rubber band bevestig je Pyro in een handomdraai aan je zadelpen.

Via een micro-usb-aansluiting aan de onderzijde laad je de interne accu op. De afdichting van die aansluiting laat te wensen over, waardoor opspattend water vrij spel heeft om het lamphuis binnen te dringen. En laten die twee nou slecht samen gaan. Naar die afdichting moeten ze bij Spanninga nog maar eens kijken, wij Nederlanders hebben tenslotte een naam hoog te houden in de strijd tegen het water.

Trigon 25 set: 49,90 euro

Info: Spanninga  

Maarten 't Hoen
Door Maarten 't Hoen

Mateloos geboeid door de techniek van racefiets en mountainbike. Een echte materiaalfreak.

Dit vind je misschien ook interessant