• Materiaal
  • Gewijzigd op 23 juli 2021

Shimano 100 jaar: een eeuw innovatie

De kans is groot dat jouw racefiets of mountainbike is uitgerust met een Shimano derailleur, ketting, crankstel, remset, cassette of wielset. Maar het begon 100 jaar geleden met een kleine ijzerfabriek.
Shimano 100 jaar: een eeuw innovatie

Dit jaar bestaat de Japanse onderdelenfabrikant alweer een eeuw. In 1921 opende Shozaburo Shimano een kleine ijzerfabriek in Sakai, Osaka. Daar werd een basis gelegd voor de productie van een hele reeds fietscomponenten.

In de jaren ’50 produceerde het bedrijf externe versnellingssystemen en interne 3-speed versnellingsnaven en sindsdien volgen de vernieuwingen elkaar in rap tempo op: het SiS-schakelsysteem, Dual Control-hendels, Hyperglide-cassettes, SPD-pedalen en Di2-elektronisch schakelen. What’s next?

Benieuwd naar de hele geschiedenis van Shimano? Bekijk hier de uitgebreide tijdlijn.

Jubileum

Geen grote feestjes of mega-campagnes, maar een bescheiden feestje. Shimano lanceerde vorig jaar al een website om het 100-jarig bestaan aan te kondigen, en komt dit jaar met een limited edition fotobook. Het SHIMANO 100 WORKS jubileumfotoboek bevat 264 pagina’s en laat de hoogtepunten van 100 jaar Shimano zien. Het boek is alleen verkrijgbaar via loting. Kun jij een exemplaar bemachtigen?

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant