• Materiaal
  • Gewijzigd op 8 december 2022

Schwalbe gaat buitenbanden recyclen

Schwalbe recyclet al jarenlang succesvol fietsbinnenbanden. De Duitse bandenspecialist wil nu een stap verder gaan door in 2023 de eerste buitenband te produceren die is gemaakt van oude… buitenbanden. Hoezo uit de band springen?
Schwalbe gaat buitenbanden recyclen
Schwalbe gaat buitenbanden recyclen
Menig mountainbiker, racefietser of gravelgrinder rijdt naar volle tevredenheid op sloffen van Schwalbe rond. Door het Schwalbe Recycling System zal dit gevoel de komende jaren alleen nog maar toenemen. De Duitsers gaan naast binnenbanden namelijk ook buitenbanden recyclen.

Sinds 2015 heeft Schwalbe zo’n 7,4 miljoen binnenbanden gerecycled. Schwalbe is de enige fabrikant die gebruikte fietsbanden terugneemt – door middel van een inzamelingssysteem  – en grondstoffen (butyl caoutchouc) hergebruikt voor nieuwe binnenbanden. In Nederland werken ongeveer 400 fietsenzaken mee aan dit recyclingprogramma.

Ook buitenbanden recyclen

Daar worden nu dus gebruikte buitenbanden aan toegevoegd. Dit wordt mogelijk gemaakt door een technologische doorbraak  die pyrolyse heet. In plaats van op de brandstapel belanden deze banden in de oven. Uiteraard niet de hele band, maar alleen het rubber dat na versnippering van de andere grondstoffen (textiel en staal) wordt gescheiden. Na verhitting kunnen de pyrolysecokes verwerkt worden in een nieuwe buitenband die is gemaakt van RCB (Recycled Carbon Black).

Behalve dat jij straks vrolijk rondrijdt op een setje sloffen dat is gemaakt van afgetrapte buitenbanden zorgt het revolutionaire verwerkingsproces er ook voor dat de CO2-uitstoot ten opzichte van de vroegere verbrandingsmethode met ongeveer 80% wordt verminderd. 

In 2023 moet de eerste buitenband gemaakt van RCB  in productie gaan. Het plan van Schwalbe is om in 2026 14 miljoen buitenbanden en 15 miljoen binnenbanden te recyclen.

Check www.schwalbe.com/nl/recycling voor meer info. 

 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant