• Materiaal
  • Gewijzigd op 2 april 2024

Review Specialized Torch 2.0: witte salie klinkt niet sexy, is het wel

Snel, comfortabel, maar toch betaalbaarder dan de pantoffels van Primož Roglic. Met de Torch 2.0 heeft Specialized nieuwe schoenen gelanceerd in het middensegment. Wij trokken een paar mintgroene exemplaren aan om ze te onderwerpen aan een review.
Review Specialized Torch 2.0: witte salie klinkt niet sexy, is het wel
De profs rijden hun rondjes met S-Works Torch schoeisel. Voor de fietsers die 390 euro voor een paar schoenen iets te gortig vinden - en dat zijn er veel – heeft Specialized de Torch 3.0 en Torch 2.0 uitgebracht. Deze schoenen hebben dezelfde innovaties, 'Body Geometry-comfort' en stijl van de S-Works schoenen, aldus Specialized. De Torch 3.0 komt op een adviesprijs van 250 euro, terwijl je de Torch 2.0 voor een iets schappelijker 200 euro aantrekt. De Torch 3.0 heeft een wat stijvere carbonzool en een sluiting met twee BOA-knoppen, waar de Torch 2.0 is uitgerust met één BOA-knop en klittenband-sluiting.

Limonchello

Als we de doos openen, lachen de schoenen ons tegemoet, als een limonchello op een willekeurig Italiaans terras. We hebben de ‘white sage’ variant besteld, wat letterlijk ‘witte salie’ betekent. Dat plantje heeft een lichte, mintgroene kleur. Klinkt misschien niet heel sexy, maar de schoenen zijn het volgens ons wel! Voor degenen die niet van de kleur van mintijs of limonchello houden, is er goed nieuws. Ze zijn er ook in wit, zwart of ‘deep marine/terra cotta’.

Het ontwerp is gericht op snelheid en comfort. Zo is de bovenkant van de schoen naadloos uitgevoerd, zodat de schoenen zich nog beter rond je voet vormen. De hak is stijf voor extra ondersteuning en de zool van ‘woven carbon’ zorgt voor een goede krachtsoverbrenging. Handig voor wandelingen van je fiets richting de koffie en appeltaart en terug: de schoenen zijn uitgerust met een dikke rubberen hak en -neus, zodat je er redelijk comfortabel mee kunt lopen zonder de schoenen snel te beschadigen. Ze wegen 268 gram (maat 42). Het afwerkingsniveau is hoog, zoals we van Specialized gewend zijn. Geen openstaande randjes waar vuil tussen kan komen, of slecht afgewerkte naden.

Specialized Torch 2.0 praktijktest

Tijd om de muiltjes aan te trekken voor de praktijktest! Maar niet voordat de schoenplaatjes  (niet meegeleverd) erop zijn gemonteerd natuurlijk. Er zijn afstelstreepjes op de zool aangebracht, zodat je de plaatjes ‘waterpas’ en voor beide schoenen op dezelfde positie kunt monteren. Handig!

De uitbundige lentezon nodigt uit om de Torch 2.0 schoenen in de pedalen te klikken. De limonchello-kleurige pantoffels glanzen in de zon; laat ‘la primavera’ maar komen! De schoenen zitten redelijk strak om mijn brede voeten – overigens zonder te knellen. De krachtsoverbrenging van de zolen voelt goed. Na een bocht gaan we uit het zadel terwijl de wind in de rug blaast. Tak, tak, tak en we zijn op snelheid. De zolen hebben voor ons gevoel wel iets meer ‘flex’ dan die van super high-end schoenen. Maar zeg nou zelf: voor ons als toertocht-fietsende recreanten maakt dat nauwelijks verschil. De BOA Li2-sluiting klemt de schoenen prettig om de voet. Kritiekpuntje: er zijn merken die voor dit prijsniveau schoenen met een dubbele BOA-sluiting leveren.

Conclusie? De Specialized Torch 2.0 zijn wat ons betreft kwalitatief goede schoenen. Het letterlijk naadloze design van de schoen onderstreept het hoge afwerkingsniveau. De zolen voelen een tikje minder stijf dan die van super high-end schoenen, maar geen toertocht-fietser die hier hinder van zal ondervinden. De schoenen komen met één BOA-sluiting, terwijl er voor deze prijs ook schoenen met een dubbele BOA-sluiting op de markt zijn. Maar ja, dan heb je niet de innovaties en stijl van Specialized.
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant