• Materiaal
  • Gewijzigd op 31 mei 2024

Review Leds Sport Eagle Five sportbril: je fietscomputer eindelijk weer leesbaar

Een sportbril mét leesgedeelte. Voor fietsers zoals onze medewerker Erik Tolboom is het een uitkomst. Hij onderwierp de Leds Sport Eagle Five bifocale sportbril aan de test.
Review Leds Sport Eagle Five sportbril: je fietscomputer eindelijk weer leesbaar
Review Leds Sport Eagle Five sportbril: je fietscomputer eindelijk weer leesbaar
Ik fiets altijd met een sportbril. Met de jaren gaat de kwaliteit van mijn ogen achteruit. De leesbril deed paar jaar terug al zijn intrede. Inmiddels is daar een bril met varifocale glazen voor in de plaats gekomen. Het probleem van het aflezen van mijn fietscomputer of het ontcijferen van de menukaart of de appjes tijdens de pauze werd steeds uitdagender. Op de pauzeplaats wil de uitbater je nog wel eens een leesbril lenen. Onderweg is dat lastiger. De sportbril met leesgedeelte zou wel eens een uitkomst kunnen zijn.

Pakje: Leds Sport Eagle Five sportbril

Het is net pakjesavond! De koerier bezorgt een pakketje van Leds Sport. Dat moet de Eagle Five sportbril zijn. De bril zit in een handig opberghoesje. Waar het ophanghaakje voor is en wat de gespen op het hoesje doen is mij niet direct duidelijk. Waarschijnlijk voor de wandelaar die de bril niet altijd op heeft. Ik fiets altijd met mijn sportbril op dus het hoesje gebruik ik alleen tijdens transport. De Eagle Five sportbril heeft niet de looks van de sportbrillen van nu. Tegenwoordig worden sportbrillen steeds groter. De Eagle Five is kleiner en doet daarom ook wat ‘oldskool’ (ouderwets) aan. De bril voelt robuust en stevig aan.

Klaar voor de start

Tijd voor de eerste testrit. Bij de start is het even opletten bij het inklikken in de pedalen. Als ik door het leesgedeelte naar de trappers kijk zijn deze net wat verder dan ik zie. Tijdens de rit op mijn favoriete polderrondje bij het Utrechtse Bunschoten staat er een flinke wind. Ook al heeft de bril niet de looks van de grote fietsbrillen beschermt deze goed tegen zonlicht en de wind. Trainingsapp JOIN heeft mij vandaag intervaltraining voorgeschoteld. Met mijn normale sportbril kan ik de minuten en wattages op mijn scherm maar moeilijk lezen. Het is tijdens de eerste kilometers nog even zoeken naar het leesgedeelte, maar nog voordat ik op mijn intervalrondje ben, voelt de bril al vertrouwd. Vijf keer moet ik één minuut all out. Het melkzuur brandt in mijn benen, maar mijn blik blijft scherp. Een leuke bijkomstigheid is dat JOIN mij beloont met een workout score van 9,0. Goed gezien, JOIN!

Blik op de weg

Het is natuurlijk niet een leesbril met op maat naar jouw pupillen geslepen glazen. Maar je gaat met deze bril ook niet uitgebreid een boek lezen. Op de overgang van deze twee gedeelten is het zicht onscherp. Blijf je daar te lang hangen met je ogen want dan word je duizelig. Je hoeft je hoofd bijna niet te buigen om op je fietscomputer te kijken. Als je je ogen wat neerslaat, heb je goed zicht op het scherm. Het grootste deel van de tijd kijk ik natuurlijk om mij heen, geniet ik van de omgeving en de natuur, houd ik mijn voorganger en ander verkeer in de gaten en af en toe kijk ik op mijn scherm. Dan is het maar wat fijn dat je fietscomputer gewoon goed leesbaar is en dat er geen tijd verloren gaat met scherp stellen van je ogen.

Meekleurend

Het meekleuren van de glazen gaat geleidelijk en natuurlijk, want in het begin ik merk er niets van. Ik merk wel dat ongeacht de stand van de zon, mijn blik op de wereld scherper is. Ook door het niet-leesgedeelte. Het zal het effect zijn van de UV-400 beschermende glazen waarmee alle brillen zijn uitgerust. UV-400 classificatie betekent dat 99 procent van alle UV-straling die bij zonlicht vrijkomt wordt tegengehouden. Wanneer op mijn zonnige zaterdagrit langs de Lek op het pondje bij het Gelderse Beusichem mijn bril afzet, zie ik dat de glazen helemaal meegekleurd zijn naar bruin.

Mijn vrouw ook blij

Tekstjes die in beeld verschijnen kon ik met mijn gewone sportbril niet lezen. Dat is nu opgelost. Zelf dat ene appje dat binnenkomt kan ik even snel lezen. Dat voorkomt thuis gedoe ‘Heb je mijn appje niet gelezen?’. De uitbater hoef ik de volgende keer ook niet meer te vragen om een leenbril om de menukaart te ontcijferen. Voorlopig ben ik met deze + 2,0-bril geholpen. Als mijn ogen niet te snel achteruitgaan kan ik het hier wel een tijdje mee doen. Regeren is vooruitzien.

De Eagle Five is verkrijgbaar in de sterktes van + 1,5 + 2,0 + 2,5 + 3,0. De sportbril heeft ook een leesgedeelte en wordt geleverd met drie sets aan glazen. Blank, Geel (voor schemer) en Bruin (in de zon). Het wisselen van de glazen is spannend. Ik weet niet direct hoe dit moet. Dit kostte ook wel de nodige moeite, want je wilt het montuur of de glazen ook niet kapot maken. Ik ben blijkbaar niet de enige, want Leds Sport heeft op haar site een filmpje staan waarin iemand demonstreert hoe je de glazen wisselt. Het glas wat stevig bij de neusvleugel naar beneden trekken en het glas valt er zo uit. Zorg dat tijdens het wisselen er wel altijd één glas in het montuur zit, is het advies. Als je het trucje eenmaal doorhebt, is glazen wisselen een fluitje van een cent. Het montuur en de glazen kunnen meer hebben dan ik dacht.

Beetje gek

De zonnebril glazen zijn aan de bovenkant bruin en aan de onderkant bijna doorschijnend. Dat ziet er een beetje gek uit. Maar ik snap de ontwerper wel. Als het leesgedeelte ook donker is dan gaat het lezen minder makkelijk. De meegeleverde bruine (met een geleidelijke natuurlijke toning), gele en heldere glazen, hebben allen een leeszone en hebben de volgende categorieën filter Helder: 0 Geel: 1, Bruin: 3 (blokkering 385 nm). Deze bril wordt met een zwart montuur geleverd. Die kleur bevalt mij beter. De brillen worden geleverd met verschillende neusvleugels. Want hé, niet alle ogen zijn gelijk, ook niet elke neus is gelijk. Toch?

Tekst: Erik Tolboom
Beeld: Michiel Maas
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant