• Materiaal
  • Gewijzigd op 12 juni 2023

Review Ekoï C-4: pijlsnelle pantoffel voor KOM-fans

Met de nieuwe C-4 brengt Ekoï een fietsschoen voor ‘regelmatige renners en KOM-fans’, aldus het Franse merk. Wij pasten de pijlsnelle pantoffels voor een review.
Review Ekoï C-4: pijlsnelle pantoffel voor KOM-fans
Review Ekoï C-4: pijlsnelle pantoffel voor KOM-fans
Ekoï timmert al sinds 2001 aan de (Franse) weg. Sinds 2008 zetten ze in op hun webshop om fietsers te voorzien van goede spullen met strak design tegen een concurrerende prijs. Ze werken samen met profploegen als Arkéa-Samsic, Israel-Premier Tech en Lotto-Dstny. In Frankrijk zijn ze met hun fietshelmen, -brillen en -kleding ongeveer net zo alomtegenwoordig als merken als AGU of Futurum in ons land. Maar Ekoï bestormt nu ook nadrukkelijk de Nederlandse markt.

Dit jaar presenteerden ze de nieuwe versie van hun high-end fietsschoen, de C-4. De schoen is bedoeld voor renners die snelheid hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. Heb je dus een aerobike, of kunnen onze aerodynamische Fietssport sokken tijdens jouw fietsritten niet ontbreken, lees dan vooral verder.

Stijve zool

Bij fietsschoenen haal je snelheid in eerste instantie uit de stijfheid van de zool. Hoe stijver de zool, hoe beter de krachtsoverbrenging. Dat weten ze ook bij Ekoï, en daarom is de buitenzool vervaardigd van ‘Full Real Carbon’. Dat de zool geheel van carbon gemaakt is, merk je op én naast de fiets. De schoen voelt stijf aan, met een goede krachtsoverbrenging op de pedalen. Naast de fiets geeft de zool dan weer weinig mee, wat lopen met deze snelle pantoffels niet comfortabel maakt. Overigens zijn ter bescherming van de zool een verhoogde hak en kunststof lip op de neus bevestigd. De schoenen voelen door hun lage gewicht vederlicht aan. Met 258 gram per stuk (maat 42, gewogen op de keukenweegschaal) voelen ze zo bijna even licht als een setje teenslippers.

"Met 258 gram per stuk voelen ze zo bijna even licht als een setje teenslippers"

De schoenen zijn voorzien van een ademende mesh met een open structuur. Die moet zorgen voor extra stijfheid en goede ventilatie van je voeten tijdens het fietsen. Overigens zitten er ook drie ventilatiegaten in de zool. De goede ventilatie was merkbaar op de fiets. Fijn in de zomer, maar we vragen ons wel af of dat tijdens de andere seizoenen in ons druilerige kikkerlandje ook het geval is. Wellicht moeten met deze schoenen de overschoenen eerder uit de kast.

Atop draaisluiting

De Ekoï C-4 schoenen voelen niet alleen snel, ze zien er ook zo uit. De combinatie van agressieve lijnen, de open mesh structuur en de Atop draaisluiting waarin eveneens carbon is verwerkt (puur voor de looks als je het ons vraagt), maken het een flitsende schoen. Of je dat mooi vindt is natuurlijk persoonlijk. Uitgevoerd in zwart met rode accenten past ‘ie in ieder geval wel (bijna) altijd bij je kleding of fiets. Met de Atop draaisluiting, voorzien van twee knoppen, kun je de schoen prima om je voet klemmen.

De schoenen worden geleverd in een handige opbergtas. Schoenplaatjes zitten er niet bij. Je kunt zelf kiezen of je Shimano, Look, Time of Speedplay plaatjes monteert. Het monteren van de schoenplaatjes moet op het oog. We misten geleidingsstreepjes op de zool, die een indicatie geven van de afstelling van je plaatjes.Nog een kritiekpuntje is de binnenzool. Deze is erg dun en biedt nauwelijks extra ondersteuning. Zoals dat overigens bij meer grote merken het geval is. Wil je dat ook de binnenzool van als een handschoen om je voet zit, overweeg dan op maat gemaakte inlegzooltjes.  

Met een adviesprijs van krap 300 euro zijn deze Franse pantoffels aan de prijs. Daarentegen zijn net wat ‘goedkoper’ dan de topmodellen van concurrenten als Shimano, Sidi en Specialized. Onze ervaring is dat ze wat groot uitvielen. Wil je dus overstappen op deze Franse topschoen, overweeg een maatje kleiner te bestellen.

Conclusie?

Ekoï heeft inderdaad een geslaagde schoen gemaakt voor ‘KOM-fans’. Als je snelheid wilt, is snelheid wat je krijgt met deze schoen. Waar andere schoenen nog weleens doorbuigen, gaat met deze schoen praktisch alle kracht linea recta over op je pedaal. Maar de stijve zool maakt ‘m ook minder comfortabel. Zowel op als naast de fiets. De open structuur zorgt ervoor dat de schoen goed ademt. Of dat te goed is, gaan we ontdekken in het najaar en de winter!

Pluspunten

  • Superstijve zool
  • Snelle looks
  • Net wat goedkoper dan de concurrentie

Minpunten

  • Wel erg veel ventilatiegaten
  • Stijve zool is minder comfortabel tijdens lopen
  • Dunne binnenzool

EKOI.COM
€299,00;
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant