• Materiaal
  • Gewijzigd op 3 mei 2024

Remblokjes mountainbike vervangen

Rijd je regelmatig door een modderplas? Dan slijten je remblokken sneller. Niet alleen je remkracht wordt op den duur minder. Je gaat je ook ontzettend ergeren aan dat irritante, schurende geluid. Tijd om je blokken te vervangen. Check de 5 stappen.
Remblokjes mountainbike vervangen

1. Verwijder het wiel

Je wiel zit - als het goed is - stevig vast in de voorvork. Om het wiel te verwijderen ontspan je de snelsluiter en draai je deze los. Draai de snelsluiter ver door zodat het wiel eenvoudig uit de vork valt. De meeste vorken zijn namelijk voorzien van een drop-out beveiliging die voorkomt dat je wiel uit je bike stuitert. Voorkom - wanneer het wiel verwijdert is - inknijpen van de rem. Wanneer er geen schijf tussen de blokjes zit, druk je de blokken tegen elkaar aan en past er geen schijf meer tussen.

2. Verwijder de remblokjes

Voor het vervangen van je remblokken hoef je niets los te schroeven. Doe dat ook niet anders kan er olie gaan lekken! De remblokjes worden op hun plaats gehouden door een veertje en splitpen. Verwijder met een tang de splitpen. Voordat je de blokjes uit de houder haalt, duw je de blokjes voorzichtig naar buiten met een tang of schroevendraaier. Omdat je blokjes door het vele remmen dunner zijn geworden, zijn ze verder naar binnen gaan staan. Nieuwe blokjes passen er dan niet meer tussen. Je kunt controleren of de blokjes daadwerkelijk versleten zijn door het profiel op de blokjes te meten. Is het profiel minder dan 0,5 mm? Dan zijn je blokken hard aan vervanging nodig.

4. Plaats nieuwe blokken

Plaats de nieuwe blokken samen met het veertje opnieuw in de remklauw. Plaats vervolgens de splitpen terug zodat de blokjes niet uit de houder vallen.

5. Monteer je wiel

Zet je wiel voorzichtig terug in de voorvork en draai de snelsluiter goed aan. Wanneer er te weinig spanning op de snelsluiter staat, kan deze los schieten. Sluit de snelsluiter naar boven. Wijst deze naar onder of achter dan kan een obstakel ervoor zorgen dat de sluiting losschiet en jij op zoek kunt naar je tanden. 

Een schurend geluid kan op versleten remmen duiden. Een piepend geluid betekent niet altijd dat je remblokken versleten zijn. Dit komt doordat deze nat - of erger - vet zijn. Voorkom vette remblokken en smeer je ketting niet met een spuitbus. 

Kom je er niet uit?

Maak je geen zorgen. We kunnen je eenvoudig op weg helpen als je ons bezoekt op Bike MOTION 2019, van 1 t/m 3 maart. Zo is er een Shimano Service Center en ook bij Merida Bikes Benelux geven ze graag enkele tips.

Koop hier je kaarten
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant