Materiaal Gewijzigd op 10 mei 2021

Mountainbike schoon in 5 stappen

Mountainbiken is machtig mooi. Toch kleeft er een klein 'nadeel' aan: schoonmaken. Met name na een blubberrit is het handig om je MTB een poetsbeurt te geven. Van een blinkende bike heb je niet alleen langer plezier, het is ook goed voor het moraal.

Mountainbike schoon in 5 stappen

Stap 1: verwijder de grootste 'troep'

Ben je met de mountainbike op pad geweest? Dikke kans dat er (na een regenbui) grote klodders modder aan je frame en onderdelen hangen. Spoel de fiets eerst af met een tuinslang (met borstel) of plantenspuit. Gebruik geen hogedrukreiniger! Je spuit dan het smeermiddel tussen je onderdelen uit. 

Stap 2: aandrijflijn schoonmaken

Zorg dat je bewegende onderdelen goed schoon zijn. Verwijder met een harde borstel zand uit je derailleur(s), cassette, tandwielen en ketting. Voor het reinigen van je ketting gebruik je een beetje ontvetter. Smeer met een borsteltje je ketting in met de ontvetter en laat het product zijn werk doen. Vergeet ook je voorvork niet schoon te maken! Je hebt speciale borstelsets, zodat je goed bij de verschillende onderdelen kunt.

Stap 3: zet je frame in het sop

Gebruik emmer en sop en maak je frame en de wielen goed schoon. Hiervoor gebruik je een zachte borstel of spons.

Stap 4: spuit je fiets af

Gebruik wederom de tuinslag of plantenspuit en spuit je fiets van boven naar beneden goed schoon. 

Stap 5: drogen en smeren

Maak je fiets en de losse onderdelen goed droog om roest te voorkomen. Pak een oude doek en maak de onderdelen (derailleurs, cassette, tandwielen en ketting) goed droog. Smeer vervolgens je ketting en draai je trappers een aantal keer rond. Het smeermiddel kan zich dan goed over de aandrijflijn verspreiden (even goed laten intrekken). Verwijder overtollig smeermiddel voor het fietsen met een oude doek, zodat er geen vuil aan blijft hangen.

Dit vind je misschien ook interessant

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elk kwartaal ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
KMC - Materiaal - Juli 2021 KMC - Materiaal - Juli 2021
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen