• Materiaal
  • Gewijzigd op 26 november 2020

Kettingslijtage controleren

Voor een optimale krachtoverbrenging en de beste schakelprestaties moet ook de ketting in goede conditie verkeren. Gelukkig kun je gemakkelijk controleren of dit het geval is.
Kettingslijtage controleren

Door regelmatig gebruik verslijt iedere fietsketting. De schakels, pennen en rollen van de ketting schuren continu langs elkaar en langs de tanden van kettingblad(en) en cassette. Op de mountainbike gaat dit proces onder invloed van zand en modder nog sneller. Een versleten ketting schakelt niet alleen slecht, maar zorgt ook voor versnelde slijtage aan de tandwielen. Daarom is het verstandig om de ketting regelmatig te controleren, en indien nodig te vervangen.

De ouderwetse methode

Vroeger werd de kettingslijtage vaak als volgt gecontroleerd: men legde de ketting op het grootste kettingblad, en probeerde de ketting aan de voorzijde van het kettingblad op te tillen (zie de openingsfoto). Volgens een vuistregel was de ketting aan vervanging toe als hij meer dan 3mm kon worden opgetild.

Kettingkaliber

Tegenwoordig kun je hiervoor een kettingkaliber gebruiken. Dit is een metalen plaatje met een haakje en een aantal ‘tanden’ die je tussen de schakels van de ketting steekt. Afhankelijk van de staat van de ketting zullen deze tanden niet, gedeeltelijk of geheel tussen de schakels van de ketting passen.

Met de Chainchecker van Birzman kun je de slijtage van je ketting controleren.

De “Chain Checker” in dit voorbeeld heeft twee tanden, die geen van beide tussen de rollen van de ketting passen als deze in nieuwstaat verkeert. 

Als de lange tand tussen de rollen valt maar de korte tand niet, dan is vervanging van de ketting niet noodzakelijk maar wel aan te bevelen (kettingslijtage 0,75%). 

Valt ook de korte tand tussen de rollen van de ketting, dan is niet alleen de ketting maar ook de cassette aan vervanging toe (kettingslijtage 1% of meer). Een zodanig versleten ketting versnelt de slijtage aan de tanden van de tandwielen.

De Birzman Chain Checker kost € 6,95 en is tevens onderdeel van de Birzman Studio Box, een 37-delige gereedschapset vol specifieke fietsgereedschappen.

Met dank aan Alley Cat Bikes & Coffee
 

Michel Romen
Door Michel Romen

Actief op mountainbike en trialfiets. Opgeleid mountainbiketrainer en auteur van het boek Bike Skills, een Nederlandstalig boek over rijtechniek op de mountainbike.

Dit vind je misschien ook interessant