• Materiaal
  • Gewijzigd op 31 maart 2022

HideMyBell: de kracht van de combi

Als je je officieel partner mag noemen van een van de meest succesvolle wielerploegen op dit moment, Team Jumbo-Visma, doe je het niet slecht. En dat voor een bedrijf dat slechts zes jaar geleden de stap naar de Kamer van Koophandel nam; CloseTheGap.
HideMyBell: de kracht van de combi

Op het voormalige Philips-terrein in Zwolle huist CloseTheGap als één van de vele innovatieve, creatieve ondernemingen en startups die op dit terrein een plek hebben gevonden. Hier ontwikkelt het brein achter CloseTheGap, Mathijs Wagenaar, zijn nieuwe concepten in fietscomputerhouders met zijn eigen R&D-afdeling. Met behulp van 3D-software en een 3D-printer heeft hij alles in huis om zelf een eerste testmodel te ontwikkelen en daarna te produceren.

“In 2015 heb ik CloseTheGap bij de Kamer van Koophandel ingeschreven en de eerste drie á vier jaar gecombineerd met mijn werk op de redactie van het tijdschrift Fiets, waarvoor ik vooral mountainbikes testte en over fietstechniek schreef.” Zijn studie Industrieel Ontwerpen kwam hem daarbij goed van pas, evenals zijn eigen ervaring als fanatiek fietser op zowel de racefiets als de mountainbike. 

Van no-go naar hebbeding

Terwijl hij rondfietste zonder bel, voelde hij zich toch bezwaard om elke keer te moeten roepen als hij wilde inhalen. Zo ontstond bij hem het idee of hij een fietsbel kon ontwerpen die elke wielrenner of mountainbiker ook echt wil gebruiken.

“Met name bij wedstrijdrenners is een fietsbel op je stuur namelijk een no-go; ze vinden het lelijk, het levert extra grammen of het zit ze in de weg.” Het bracht Wagenaar op het ontwerp van een fietscomputerhouder waarbij de fietsbel verstopt is onder de houder, de HideMyBell. 

"Na de introductie in 2015 op de BikeMotion kwamen de bestellingen op gang"

“Mijn ouders hielpen destijds regelmatig mee om de piek in bestellingen weg te kunnen werken”, glimlacht Wagenaar. Ook de profs konden de uitvinding van CloseTheGap waarderen. Een bericht van Chris Froome op zijn social media in training met de HideMyBell vergrootten de naamsbekendheid binnen en buiten het profcircuit. Inmiddels gaan zijn producten de hele wereld over, van Australië tot Spanje en de Benelux. 

Race tegen de klok

Vanuit de Jumbo-Visma-ploeg kwam vorig jaar het verzoek om een computerhouder te ontwikkelen die op de cockpit van hun nieuwe Cervélo racer paste en ze wilden ook graag een versie waar je de bel kon verwijderen. Tijdens de koers heb je de bel tenslotte niet nodig, maar bij de trainingen vinden de profs het maar wat handig. “Het werd een race tegen de klok om het voor het nieuwe seizoen klaar te hebben, maar het lukte"

"Om partner te mogen zijn van zo’n grote profploeg, daar ben ik best trots op”

Maar een bedrijf grotendeels runnen in je eentje, daar komt wel veel bij kijken, heeft Mathijs Wagenaar ondervonden. “De marketing, productieplanning en boekhouding ligt allemaal bij mezelf, voor de klantenservice heb ik drie dagen in de week ondersteuning. Bij een sociale werkplaats in Apeldoorn monteren ze de bellen onder de houders en zorgen ze voor de verzending van de bestellingen van de webshop.”

Unieke status

Het Zwolse bedrijf heeft nog weinig concurrenten in de computerhouders en met de toevoeging van de bel geniet hij een unieke status in de fietswereld. “Die combinatie kunnen bieden van veiligheid en fietsplezier, dat is mijn grote plus. Soms kom ik wel eens kopieën tegen die worden aangeboden via webgiganten als AliExpress of Amazon, maar daar word ik niet warm of koud van”, aldus de nuchtere man uit Epe.

Passende oplossing voor iedereen

Het assortiment van CloseTheGap is in de afgelopen jaren langzaamaan uitgebreid met houders voor de meest gangbare fietscomputers en stuurcombinaties. Ook voor mountainbikers en gravelaars is er een passende oplossing bijgekomen met de HideMyBell Insider2; een houder waarbij de bel tegen de zijkant van de stuurpen geplaatst is.

Het model houder waar het ooit allemaal mee begon, de HideMyBell regular2, is nu voorzien van een robuuste metalen klepel, waardoor je deze kunt bedienen met winterhandschoenen én je handen aan het stuur kunt houden.” Ook vind je in de webshop adapters om bijvoorbeeld een lamp of een camera aan de houder te bevestigen. “Zoveel mogelijk integreren op en bij je stuur, dat is volgens mij de toekomst.”

Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant