• Materiaal
  • Gewijzigd op 3 mei 2024

Goed verzekerd na een valpartij

In één seconde kan het gebeuren: een valpartij met je fiets. Naast lichamelijk letsel kan je fiets ook flink beschadigd raken. Age Buitenrust Hettema kan erover meepraten. In een groepje van zes ging hij vorig jaar flink onderuit.

Age was aan op pad met een vijftal vrienden van de roeivereniging in de omgeving van Leiden en Den Haag. Ze reden met een snelheid van 35km/u in lijn in de richting van Den Haag, toen de eerste fietser zijn kopbeurt liet overnemen. 

In één seconde

De eerste renner gaf af, maar (wat later een miscommunicatie bleek), tikte toch het voorwiel van de renner achter hem aan. Hierdoor viel deze en Age, die op de derde positie reed, kon hen niet meer ontwijken. Hij ging zoals ze dat zeggen ‘head first’ en ving zijn val op met zijn hoofd. Ook de fietser achter Age kwam niet ongeschonden uit de strijd. In één seconde gingen ze onderuit, met flink wat schade aan henzelf en hun fietsen.

 

Draag altijd een helm

Age was vol op zijn helm gevallen en die heeft gelukkig de eerste impact kunnen opvangen. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om een helm te dragen. Gelukkig draagt 98,5% van alle fietsers een helm, maar dit moet natuurlijk 100% zijn! In de groep van Age droeg iedereen een helm en zij spreken elkaar hierop aan mocht dit niet het geval zijn.

"Gelukkig waren er omstanders die hulp boden en was de ambulance snel ter plaatse"

Lichamelijke schade

Door het abrupt remmen voor de vallende fietsers en de impact, had hij veel last van zijn schouders, zijn kaak en neus gebroken, enkele voortanden eruit en een breuk in zijn achterhoofd. Gelukkig waren er omstanders die hulp boden en was de ambulance snel ter plaatse. In het ziekenhuis werd een CT-scan gemaakt en hieruit werd zichtbaar dat Age een deel van het bot in zijn schedelbasis had gebroken. 

Al snel mocht Age het ziekenhuis verlaten, maar hij heeft nog drie maanden met een kraag om zijn nek moeten lopen, zodat de breuk in de schedelbasis weer goed kon herstellen. De wonden aan zijn hoofd waren binnen een paar weken geheeld. Om zijn gebit te laten herstellen, liep hij echter nog maanden bij de kaakchirurg en de tandarts.

Schade aan je fiets 

Naast de fysieke schade was zijn vrijwel nieuwe fiets, een Sensa Giulia Evo Disc gekocht in januari 2019, ook goed beschadigd. Het carbon frame vertoonde gelukkig geen breuken, maar het carbon stuur, de twee shifters, voorwiel, remschijf, band, achterderailleur, helm en schoenen moesten wel opgelapt of vervangen worden.

Bij de fietsenzaak waar Age zijn Sensa gekocht had, werd een uitgebreid schaderapport opgemaakt. Dit is nodig om een schademelding te maken voor de NTFU Fietsverzekering. Een aantal jaren geleden sloot hij zich aan als NTFU-lid, meer onder het motto om relevante informatie te ontvangen als recreatieve rijder. 

 

Om een goed beeld te krijgen van de omvang van de schade, stuurde de NTFU een schade-expert langs. Zo ook bij Age. De schade aan de fiets was uiteindelijk groter, dan het bedrag waar Age voor verzekerd was. Bij het afsluiten van een NTFU lidmaatschap ben je automatisch verzekerd tot € 1.000,- euro aan je fiets en € 350,- aan persoonlijke eigendommen. Met de module Extra Dekking kun je dit bedrag zelfs ophogen tot € 10.000,-. 

“De afhandeling verliep vlot en netjes”

Het maximale bedrag werd door de expert toegekend en binnen een paar weken was alles afgehandeld. “Al snel kreeg ik het geld gestort op mijn rekening en alles ging vloeiend achter elkaar door in de afhandeling”, aldus Age. De schadeafhandeling heeft maximaal drie weken geduurd. 

Tot slot

Wat Age nog wel wil meegeven in wat hij heeft ondervonden met deze valpartij, is dat hij schade had aan zijn gebit. “Kijk ook naar een tandongevallenverzekering bij je zorgverzekering. Je bent standaard niet verzekerd voor een ongeval waarbij je schade hebt aan je tanden”.

Je kunt je dus het beste ook extra verzekeren tegen tandkosten. “En maak met je fietsmaten goede afspraken voordat je op pad gaat, zeker ook in het afgeven van beurten en welke kant je dan afgeeft…”

Ga jij goed verzekerd op pad?

Heb je een Fietssport-Plus-account of ben je al NTFU-lid? Dan is je fiets verzekerd tot een schadebedrag van maximaal 1000 euro. Met de module Extra Dekking kun je je verzekering uitbreiden tot 10.000 euro. Handig als je een duur carbon frame hebt.

Bereken je premie
Erik Gruyters
Door Erik Gruyters

Wielerfreak en volgt alles op twee wielen. Afdalen op de racefiets in de bergen en mountainbiken in het bos. Op zoek naar avontuur en gezelligheid.

Dit vind je misschien ook interessant