• Materiaal
  • Gewijzigd op 3 februari 2017

Enkel vs dubbel

Tijden veranderen. ‘Vroeger' had je standaard drie voorbladen op je mountainbike. Tegenwoordig maakt de vertrouwde ‘triple' plaats voor cranks met twee (double) of zelfs maar één (single) voorblad.
Enkel vs dubbel

Het is lastig kiezen tussen die verschillende set-ups. Om het nog lastiger voor je te maken: er is niet één waarheid is. Geen simpele oplossing die voor iedere mountainbiker de beste is. De keuze tussen een of twee bladen is erg persoonlijk en hangt af van je rijstijl, kracht en het gebied waar jij doorgaans jouw rondjes fietst.

Voor- en nadelen

Een belangrijk voordeel van een enkel voorblad is dat je geen voorderailleur meer nodig hebt. Dat scheelt kosten, gewicht en maakt de kans op pech kleiner. Bovendien is schakelen een fluitje van een cent. Je hebt immers nog maar een shifter.

De range van een dubbele set-up is echter (hoe kan het ook anders) groter. Omhoog trap je in een licht verzet fluitend naar boven terwijl je downhill extra snelheid kunt maken in de zwaarste verzetten. Bovendien zijn de stappen tussen versnellingen - en dus de kracht die je moet leveren - kleiner. Hierdoor kom je minder snel voor verassingen te staan. Bij een single set-up doe je consessies in schakelmogelijkheden en kan het voorkomen dat je in een te laag of hoog cadans fietst.

De dubbele set-up is ideaal wanneer je continue nieuwe trails wilt ontdekken en niet voor verrassingen wilt komen te staan. Rijd je vaak over dezelfde routes en overbrug je weinig hoogtemeters dan is een enkel voorblad wellicht een betere oplossing.

Keuzehulp

Twijfel je nog steeds? Geen probleem! Shimano heeft een keuzehulp gemaakt die jou in een paar minuten advies geeft over welke set-up bij jouw rijstijl past. Daarnaast vind je op de site meer informatie over de techniek van de verschillende drivetrains en ervaringen van professionele- en amateurbikers.

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant