Materiaal Gewijzigd op 21 september 2016

Communicatiesysteem voor fietsgroepen

Met de wind in de oren is het wel eens lastig om de fietsers in je groep op tijd te waarschuwen voor obstakels en tegenliggers. Zou een communicatiesysteem uitkomst bieden? TC Mierlo-Hout maakt inmiddels gebruikt van het AXIWI communicatiesysteem.

Communicatiesysteem voor fietsgroepen

Ton van Mierlo: “We hebben al eens zo’n systeem uitgeprobeerd, deze was echter niet gebruiksvriendelijk. We hadden veel ruis van de wind in het systeem, waardoor je elkaar onderling niet goed kon verstaan en ook de kwaliteit van de accu’s bleek onvoldoende om een hele rit op een juiste en veilige manier met elkaar in contact te blijven. Kort samengevat: We hadden er niet veel plezier van. Daarom zijn we met een nieuw systeem gaan werken, we kozen voor AXIWI.”

Om aan het nieuwe communicatiesysteem te wennen heeft TC Mierlo-Hout twee fietsdagen uitgetrokken. “We hadden de eerste fietsdag nodig om kennis te maken met het systeem én te wennen aan de manier van fietsen die verandert,” aldus Van Mierlo. “Na de twee testdagen hebben we de voor- en nadelen van het communicatiesysteem op een rij gezet met een aantal tips hoe je het optimaal kunt inzetten tijdens het fietsen in een groep.”

De voordelen van het AXIWI-systeem

De nadelen

Tips voor optimaal gebruik

Snel en strikt

Dit communicatiesysteem heeft ons doen beseffen dat we op een andere manier moeten gaan fietsen in een peloton. Willen we juist geïnformeerd zijn, moeten we zorgen dat de afstand onderling op peil blijft. Als groep kun je nu ook informatie vanuit de achterhoede krijgen, want daar fietsen de leden die zijn uitgerust met het systeem in de “Slave-modus”. Wel moesten we leren op een juiste en efficiënte manier te communiceren. Vertel alleen wat strikt noodzakelijk is.

"In het begin is het best intensief om te wennen aan het systeem, maar de veiligheid in de groep is toegenomen, doordat mederenners sneller en beter zijn geïnformeerd zonder te hoeven schreeuwen."

Dit vind je misschien ook interessant

AXIWI communicatiesysteem

Het AXIWI communicatiesysteem is een draadloos communicatiesysteem. Gelijktijdig kunnen vijf personen via de open lijnverbinding met elkaar communiceren (zenden en ontvangen), net zoals tijdens een telefoongesprek. Prijs: € 260,15.

Meer info
Sensa - Magazine materiaal - augustus Sensa - Magazine materiaal - augustus
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen