Materiaal Gewijzigd op 20 september 2016

Bike boutiques

Passie voor fietsen, fietsen vanuit passie. Fietscultuur. Dat is wat we tegenkwamen bij een rondgang langs drie fietsenzaken die zich elk op hun eigen manier weten te onderscheiden van de massa.

Bike boutiques

Fietsenwinkels. In Nederland vind je er ongeveer 1700. Groot, klein, van conceptstore tot de traditionele fietsenmaker. Niets mooier dan een fietsenwinkel binnen te lopen, een blik te werpen op het assortiment, naar een soms groezelige werkplaats, of de mechanieker die onder het smeer zit. Met een beetje geluk kun je een goede bak koffie krijgen en is er tijd voor een gesprek over handgemaakte frames en heroïsche tochten die ooit nog eens gemaakt moeten worden. Passie voor fietsen, fietsen vanuit passie. Fietscultuur. Dat is wat we tegenkwamen bij een rondgang langs drie fietsenzaken die zich elk op hun eigen manier weten te onderscheiden van de massa. 

Cycleyou

Het Coppi cafe


Op een maandagochtend rollen we Amsterdam-Noord binnen en staan we voor Cycleyou. Het is nog wat donker binnen, maar Jan-Willem heeft ons verzekerd deze ochtend aanwezig te zijn. Bij binnenkomst struikelen we bijna over Fausto die net bedacht heeft dat dit een luie maandagochtend gaat worden. Gelijk heeft ie, daar ben je hond voor. De winkel is lekker ruim opgezet en nodigt uit om eens rond te struinen en het bijzondere assortiment onder de loep te nemen. Pegoretti, De Rosa, Santos, BikeFriday, Baum en Mees, het eigen merk van eigenaar Jan-Willem Marchal. Cyclefitting, handgebouwde wielen, verschillende wielerboeken en zelfs een koffiemachine van Italiaanse makelij. Het moge duidelijk zijn, hier werkt iemand met een ware passie voor fietsen.

Vanachter de toog legt Jan-Willem het idee van zijn winkel uit. “Het mooie van een eigen zaak is dat je erin kunt leggen wat je zelf belangrijk vindt. Het aankoopproces is zo belangrijk, hoeveel mensen zitten er niet op een fiets met een duur frame, een dure groep en waardeloze wielen? Zonde.” Het is een van de redenen waarom veel van de fietsen die hier de deur uitrollen op maat gemaakt zijn en er vooral kleine, onafhankelijke merken verkocht worden. “We zoeken hier een fiets voor de klant en geen klant bij de fiets. Je wilt een klant een fiets aanmeten die technisch aansluit bij wat hij of zij wil doen.” 

De passie voor fietsen vertaalt zich in verschillende activiteiten die Cycleyou organiseert. Van personal training, tot clinics en buitenlandse reisjes. Afgelopen jaar vormde de winkel nog het decor van de Frame Challenge. Een wedstrijd waarbij Nederlandse framebouwers allemaal dezelfde buizenset kregen om een frame met eigen signatuur te bouwen.  Maar je kunt natuurlijk ook gewoon langskomen voor goede koffie. Het Coppi Cafe is inmiddels pauzeplaats geworden voor tal van wielrenners. Met een beetje geluk tref je er op een donderdagochtend zelfs Tim Krabbé of Jan Derksen aan.

Locatie: Schellingwouderdijk 339 in Amsterdam, www.cycleyou.nl 
Merken: Santos, De Rosa, Baum, Mees, BikeFriday, Cannondale, Pegoretti
Koffie: Brandmeester”s Espresso Campionissimo

Lola Bikes & Coffee

Eerlijk ondernemen


In het centrum van Den Haag, net voorbij Paleis Noordeinde, vind je Lola Bikes & Coffee. Op het eerste gezicht misschien meer coffee dan bikes, maar duik wat dieper in de wereld van Lola en je komt erachter dat de passie voor fietsen bij oprichters en personeel diep geworteld is.

Voor Arthur Wieffering, een van de twee oprichters van Lola, zijn fietsen en koffie onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat is terug te zien in de winkel. Smaakvol ingericht, duurzame of zoals Arthur aangeeft, eerlijk producten en een prettige sfeer maken dit tot een plek waar fietsverhalen gedeeld moeten worden. Niet alleen aan de koffietafels of staand aan de bar, maar ook de imposante collectie aan wielerboeken, fietsliteratuur en magazines draagt daar aan bij. Boeken vol inspiratie voor nieuwe fietsavonturen.

Sippend aan een verse espresso zien we een keur aan gasten binnenkomen. Van mensen die puur voor de goede reputatie van Lola’s koffie binnenkomen tot wielrenners die hun karretje binnen tegen de bar aan zetten en de barrista’s hun vaste bestelling doorgeven. “Nederlanders moeten soms nog wennen aan deze combinatie, denken dat ze een leuk aangeklede koffiezaak binnenlopen. Amerikaanse toeristen snappen onze bedoeling, die komen hier en zeggen: nice bikeshop.” 

Natuurlijk zijn er ook fietsen te zien. In de winkel staan veelal  klassieke fietsmerken, merken van kleine familiebedrijfjes, merken met een rijke traditie als Achielle en Pahsley. De fietsen staan dan ook verspreid over de winkel als kunstobjecten opgesteld. Maar je kunt zelfs langskomen om je eigen fiets in elkaar te zetten.

Het bijzondere aan Lola is dat een deel van de winst wordt geïnvesteerd in projecten in ontwikkelingslanden. Koop een pak koffie en je weet zeker dat een deel van de opbrengst naar de bouw van een bike shop voor Kampala Cycling in Uganda gaat. “Dat is onderdeel van de filosofie achter Lola Bikes & Coffee”, legt Arthur uit. Eerlijk ondernemen, iets terug doen wanneer dit kan.”

"Van de Avondrit tot de Fatbike Experience op het strand en de tweedaagse The Departure. Slim, creatief, leuk en vooral heel erg Lola."

Waar: Noordeinde 91 in Den Haag, www.lolabikesandcoffee.nl
Merken: Cinelli, Surly, Roetz, Achielle, Pashley, Salsa, Alma bicycles, Rocky Mountain, Hellenberg Hubar, Neilpride, Cielo
Koffie: o.a. Kampala Gold (eigen merk)

CycleNation

Steal is the real deal


Onze reis eindigt vandaag in Arnhem, in de Steenstraat om precies te zijn. Ondanks de aanwezigheid van twee andere fietsenzaken in dezelfde straat, trok eigenaar Jasper Meijerink in 2012 de stoute schoenen aan en richtte CycleNation op. “Ik vond het tijd voor een leuk alternatief, een winkel met kleine, onderscheidende merken. Merken met een goed verhaal, liefst zo duurzaam mogelijk geproduceerd.” Als voorbeeld noemt Jasper een merk als Roetz dat gebruik maakt van tweedehands frames. Daarnaast wordt in de werkplaats ook zo groen mogelijk gewerkt. “We gebruiken eigenlijk alleen biologisch afbreekbare smeermiddelen en ook bij de andere producten die we verkopen zoeken we zoveel mogelijk naar duurzame alternatieven. Van kleding tot de wikkels van energierepen. Ik ben natuurlijk niet roomser dan de Paus, het lukt nog niet altijd. Neem een helm, ik ben nog nooit een duurzaam model tegengekomen.” 

Loop door de winkel en één ding valt direct op. Steel is the real deal. Of het nu stadsfietsen of mountainbikes zijn, het gros van de frames dat je hier terugvindt, is gefabriceerd uit staal. Veel klassieke modellen, geen fratsen, opvallend opopvallend. Tijd om een praatje te maken is er altijd wel. Met het personeel of andere fietsliefhebbers. En werp eens een blik op de koffietafel, samengesteld uit plankjes met persoonlijke boodschappen die tijdens de opening door vrienden, leveranciers en klanten werden meegenomen. CycleNation is meer dan een fietsenwinkel. Fietsen zijn volgens Jasper meer dan alleen vervoersmiddel of sportinstrument. “De fiets is wat mij betreft de beste uitvinding van de twintigste eeuw, een traditie op twee wielen en een lifestyle uiting.” Niet verwonderlijk dat zo nu en dan ook kunstenaars exposeren bij CycleNation. Fietsgerelateerde kunst, zoals de expositie Cycling Paintings van Malou Claire eind 2013. Voor de toekomst blijft dat een ambitie, het organiseren van niet-alledaagse kleinschalige fietsactiviteiten vanuit de winkel. 

Waar: Steenstraat 52a in Arnhem, www.cyclenation.nl.
Merken: Kona, Genesis, Spiked, Achielle, Brik, Schindelhauer, BlackStar Bamboo Bikes, Roetz en Tern Folding Bikes.
Koffie: automaatkoffie…

Dit artikel verscheen eerder in Fietssport Magazine

*****

Door *****

Buitensportliefhebber met voorkeur voor de mountainbike. Directeur van IMBA Europe, de belangenbehartiger voor mountainbikers op Europees niveau.

Dit vind je misschien ook interessant

KMC - Materiaal - Juli 2021 KMC - Materiaal - Juli 2021
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen