Toertochten Gewijzigd op 22 mei 2017

Tour d'Utrecht over uniek parcours

Wielertoertocht Tour d'Utrecht gaat zondag 2 juli 2017 van start over een wel heel bijzonder parcours. Voor de deelnemers wordt een route dwars door de Utrechtse binnenstad vrijgemaakt.

Tour d'Utrecht over uniek parcours

Naast de binnenstad volgen de routes bovendien grote delen van de eerste en tweede etappe van de Tour de France 2015. Op die manier houdt Utrecht de herinnering aan de Grand Départ van twee jaar geleden levend.

In peloton door Utrecht

Het is voor de derde keer dat de Tour d’Utrecht wordt georganiseerd en nieuw is de manier waarop de deelnemers vertrekken. Gebeurde dat bij de eerdere edities nog individueel, dit jaar zullen de wielrenners als peloton de eerste dertig kilometer afleggen. Ze volgen daarbij, als eerbetoon aan de Grand Départ, grotendeels de route van de tijdrit en de start van de tweede etappe van toen.

Bijzonder is dat een groot deel van het tijdritparcours waar Rohan Dennis de overwinning pakte nu voor de toerrijders beschikbaar is.

 

Tour d'Utrecht over uniek parcours

Uniek parcours

De nieuwe route en opzet betekent dat de deelnemers zich in de eerste dertig kilometer kunnen verheugen op verkeersvrij gemaakte wegen die doorgaans voor fietsers gesloten zijn, zoals bijvoorbeeld de Waterlinieweg en de Veldhuizerweg. Nog imposanter is de route door het centrum van de stad waarbij het peloton zich onder de Domtoren en langs de Oudegracht zal begeven, onder begeleiding van motards.

Na een kleine dertig kilometer zal het peloton halt houden voor de eerste verzorgingspost en daarna kunnen de deelnemers op eigen gelegenheid hun weg vervolgen voor de tochten van 75, 110 of 150 kilometer. De routes voeren allemaal naar het westen, in de richting waar het tourpeloton in 2015 ook vertrok op weg naar de finish op Neeltje Jans. Zover zullen de wielertoeristen niet komen. Zij kunnen genieten van het Hollandse polder- en rivierenlandschap en eindigen netjes weer in de Domstad.

Er is ook nog een kortere route: de RTV Utrecht 35-kilometertocht. Deze zal niet als pelotonstocht starten en volgt ook niet het tourparcours. Deelnemers aan de kortste van de vier tochten rijden het parcours op eigen gelegenheid.

De Stijl-shirt

Net als voorgaande jaren is er speciaal voor de Tour d’Utrecht een wielershirt ontworpen. Dit jaar werden er twee varianten voorgelegd aan de wielerfans: een gele trui met Domtoren en een shirt geïnspireerd op kunststroming De Stijl.

De fans kozen in grote meerderheid voor het truitje van De Stijl. 100 jaar na de oprichting van de kunststroming zullen er op 2 juli dus duizenden wielrenners de primaire kleuren en rechte lijnen dragen die Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld wereldberoemd maakten.

Schrijf je in

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen