• Toertochten
  • Gewijzigd op 8 juni 2024

Toerversie Rotterdam: fietsen over autovrije Erasmusbrug

Altijd al (een stuk) op het parcours van een Grote Ronde willen rijden? Zondag 11 augustus is je kans; in het kader van de start van de Tour de France Femmes, de dameseditie van de Tour de France, een toertocht in Rotterdam en omgeving gehouden.
Toerversie Rotterdam: fietsen over autovrije Erasmusbrug
Toerversie Rotterdam: fietsen over autovrije Erasmusbrug
Wie van buiten de Randstad komt, denkt bij Rotterdam en omgeving al snel aan veel bebouwing, industrie en drukte. Maar dat hoeft niet. Central Events heeft een vijftal routes uitgewerkt, van 25, 40, 70, 110 en 150 kilometer. Blijven de twee kortste logischerwijs dicht in de buurt van Rotterdam, de langste tocht tikt ook de kustlijn aan.

Grote stukken gaan bovendien door het groen en langs de Oude Maas. Speciaal voor dit evenement wordt de binnenstad van Rotterdam autovrij gemaakt en kun je - net als de profs – over het officiële tijdritparcours fietsen. “Die 6,3 kilometer zitten in de toertocht. Zodat je dinsdagavond 13 augustus, als je tv kijkt, kunt zeggen, daar reed ik zondag ook”, aldus organisator Laurens Hillmann. Start en finish van de toertocht liggen bij de iconische Erasmusbrug, maar opstappen (en finishen) in Den Haag en Dordrecht is dus ook mogelijk.

Fietsclub DTC de Mol

Hoewel natuurlijk iedereen welkom is, hoopt de organisatie juist voor deze toertocht veel vrouwen te kunnen verwelkomen. Want alle betrokkenen zijn het erover eens dat de toertocht én de Tour de France Femmes een mooie aanleiding zijn om het (vrouwen)wielrennen in de regio te promoten.

Juist dat ook was de reden voor DTC de Mol en de gemeente Dordrecht om aan te haken. “De betrokken gemeentes gebruiken het evenement om de breedtesport aan te jagen. Een toertocht kan een prachtige ‘legacy’ zijn. Zo organiseren we er in Utrecht al sinds de Giro-doorkomst jaarlijks één. Dat heeft veel mensen geïnspireerd om te blijven fietsen”, zegt Laurens Hillmann. 

Central Events organiseerde dus voor het eerst rond de Utrechtse Giro-etappefinish in 2010, een toertocht. En de Tour De France (2015) en Vuelta (2022) volgden nadien. “Maar een toertocht ter ere van een grote vrouwenronde, is nog niet eerder gebeurd in ons land. Dat is echt uniek.”

Leontien van Moorsel

Hoewel de routes van 25 en 40 kilometer aangemerkt staan als Ladies Rides, een initiatief dat overigens ooit door het Rotterdamse boegbeeld Leontien van Moorsel werd genomen, is de toertocht van 11 augustus bewust geen women only evenement geworden. “Waarom zou je? Bij de toertochten rond de mannenrondes zijn toch ook niet alleen maar mannen welkom? Wel zetten we er natuurlijk op in dat zich meer vrouwen dan gemiddeld aanmelden.” Dat hoeft geen punt te zijn, als je ziet hoeveel vrouwen vandaag de dag – de meest recente Wielersportmonitor van de NTFU geeft het ook aan – fietsen. 

"We zien bij onze evenementen een enorme toename in het aantal vrouwen dat start"

Laurens Hillmann: “We zien bij onze evenementen een enorme toename in het aantal vrouwen dat start. Dat is een goede ontwikkeling. Waar vrouwen zich in het verleden vaak vooral voor de kortere afstanden inschreven, zien we ook nu juist meer animo voor de langere tochten.” 

Parkeren bij de club

De organisator denkt bovendien dat de keuze om niet alleen in Rotterdam te starten, maar ook Den Haag en Dordrecht als opstapplaats aan te merken, een positieve impuls is. Ada uit de Bosch, bestuurslid van DTC de Mol uit Dordrecht, heeft dat idee ook. “We maken het mensen die van buiten komen hiermee toch een stukje makkelijker. Die hoeven nu bijvoorbeeld niet met hun auto de binnenstad van Rotterdam in. Ze kunnen nu makkelijk parkeren bij onze club in Dordrecht.” Ook Trias in Den Haag biedt die mogelijkheid.

Central Events en de verenigingen sloegen, na enig overleg, de handen ineen toen bleek dat er van meerdere kanten initiatieven waren om ‘iets’ te organiseren rond de Tour de France Femmes. Hillmann: “We kunnen nu profiteren van elkaars kracht. Het is goed als professionele organisaties en clubs elkaar vinden voor evenementen als deze.

"Het is goed als professionele organisaties en clubs elkaar vinden voor evenementen als deze’"

De Tour de France Femmes is toch een festijn voor de hele regio natuurlijk. In zowel Den Haag als Dordrecht zijn ook veel ‘side events’ gepland, dus is het wel logisch alles en iedereen met elkaar te verbinden. Starten vanuit meerdere plaatsen brengt natuurlijk wel extra logistiek met zich mee, maar we krijgen veel hulp van de verenigingen.” Zo is er bij de clubs ook een rustplaats ingericht voor de fietsers die in andere steden zijn opgestapt.

Beginnen met fietsen: Start2Bike

In Dordrecht heeft Ada uit de Bosch al de nodige vrijwilligers warmlopen. Zij helpen onder meer bij het verwelkomen van deelnemers, de bewegwijzering en de inschrijving. In aanloop naar het evenement worden bovendien alle registers opengetrokken. Er is een tweetal edities van de NTFU-cursus Start2Bike, waarvan één specifiek voor vrouwen, gestart.

De Mol hoopt aan de toertocht en overige activiteiten nieuwe (vrouwelijke) leden over te houden. Uit de Bosch: “Als je ons ledenbestand ziet, dan kan ik niet anders dan constateren dat dat vooral veel oudere mannen zijn. Wij willen ons graag inzetten om meer vrouwen te enthousiasmeren. Nu is dat nog net geen tien procent van ons ledental. Je ziet wel dat veel meer vrouwen zijn gaan fietsen, maar veel daarvan zijn nog niet georganiseerd. Ze melden zich niet zo snel bij een vereniging aan. Dankzij een evenement als dit, en dus ook een Start2Bike speciaal voor vrouwen, hopen we ze wel over de streep te trekken.”

Uit de Bosch is zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente. “Het is heerlijk om te merken dat Dordrecht heel ambitieus is, de sportclubs ondersteunt en ons ook enthousiasmeert om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen.”

Lucinda Brand

Willem-Jan Molleman verzorgt, in opdracht van de gemeente Dordrecht, de coördinatie van de diverse fietsgerelateerde side events rond de Tour de France Femmes. Hij kent de toekomstplannen van de stad. “De gemeente Dordrecht heeft de sportieve ambitie uitgesproken om in 2030 bij de tien sportiefste gemeenten van Nederland te horen, en op nog iets langere termijn de meest sportieve jeugd van Nederland te hebben. Dat is natuurlijk een hele uitdaging, maar Dordt Sport trekt daar, samen met de verenigingen en een aantal buurtsportcoaches, hard aan.”

"Met name jonge mensen hebben voorbeelden nodig"

De Tour de France Femmes kan als vliegwiel dienen om in ieder geval het aantal sportieve fietsers in de stad flink op te krikken. “Er is niks mooiers om zo’n evenement als kapstok te gebruiken. Met name jonge mensen hebben voorbeelden nodig.” Mede daarom wordt in aanloop naar half augustus ook Lucinda Brand, zelf prominent renster natuurlijk én inwoonster van Dordrecht, ingezet. Zij zal onder meer een aantal ‘challenges’ doen, met zowel verenigingen, het bedrijfsleven in de regio als de basisscholen in de stad. “Zij zal iedereen uitdagen meer te bewegen.” 

Daarnaast zal, in samenwerking met wielerploeg Visma-Lease a Bike, onder meer een viertal dikke-bandenracers worden georganiseerd, in de wijken waar juist wat minder sportieve kinderen wonen. Ook zijn er fietslessen voor scholieren op het terrein van De Mol. Bovendien komt er een e-sportevenement, waarbij een tijdrit wordt uitgezet en je op een fietstrainer ‘de kilometers wegtrapt’. De hoop van de gemeente is dat die deelnemers zo niet dit jaar, dan toch in de toekomst ook eens meedoen aan een toertocht. Molleman: “Dat is toch wat we met z’n allen nastreven, dat je aan zo’n evenement als dit een gezondere generatie overhoudt.”

Meefietsen met de Tour de Femmes toertocht? Trap naar onze toertocjhtkalender en schrijf je in.

Tekst: Edward Swier Beeld: Shutterstock, Jonah van de Burgt, Peter van Rooij


 
Toertochten

Ieder weekend kun je wel ergens in Nederland meedoen aan een toertocht. Behalve mooie routes krijg je tijdens zo'n tocht ook eten en drinken voorgeschoteld en een berg gezelligheid. Neem een kijkje op onze kalender.

Doe mee
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant