• Toertochten
  • Gewijzigd op 8 september 2017

Toertocht door Achterhoek over zand, gravel en asfalt

LWC De Paaschberg organiseert op 1 oktober de Strade Bianchi Achterhoek: een toertocht voor mountainbikes, racefietsen en alles wat daar tussenin zit.
Toertocht door Achterhoek  over zand, gravel en asfalt

De Lochemse wielerclub De Paaschberg is bezig met de organisatie van een gravelrace. Het parcours bestaat voor het grootste deel uit onverharde paden die geschikt zijn voor verschillende types sportieve fietsers.  Het evenement vindt op zondag 1 oktober plaats onder de naam Strade Bianche Achterhoek.

Lochemer Xander Millen kwam met het idee van een gravelrace door de Achterhoek. “In landen als de Verenigde Staten en Italië wordt dit al langer gedaan, maar hier is gravelracen nog vrij nieuw”, vertelt hij. “Toch is de Achterhoek er de ideale omgeving voor, met zijn vele onverharde paden.”

Kies de juiste fiets

Een cyclocross fiets is optimaal geschikt om de uitgepijlde routes van 55, 82 of 135 kilometer af te leggen. Op asfalt kan de coureur flink snelheid maken en de brede banden zorgen voor voldoende grip op onverharde paden. Deelnemen met een mountainbike of een racefiets is ook mogelijk. Millen: “Het ene moment kun je vol gas geven en het andere moment heb je te maken met hobbels en kuilen. Singletracks met lastige technische gedeelten zul je niet tegen komen.”

Ontdek de Achterhoek maximaal onverhard!

BBQ

Start en finish van de Strade Bianchi Achterhoek zijn bij het Lochemse sportcentrum De Beemd aan de Zutphenseweg. Hier wordt sfeer gemaakt met live muziek, een barbecue, een jeugdclinic en een dikkebandenrace. “We willen er een gezellige dag van maken”, verklaart mede-organisator Marc van Barneveld. “De deelnemers genieten eerst van de tocht door de Achterhoek, waarbij ze bevoorradingsposten aantreffen op unieke plekken. En bij terugkeer in Lochem valt er ook nog wat te beleven. We hopen dat de Strade Bianche Achterhoek een begrip gaat worden in de wielerwereld.”

Herinnering aan Gijs Verdick en een goed doel

Aan de Strade Bianchi Achterhoek wordt de naam Gijs Verdick Memorial gekoppeld. Verdick was een getalenteerd lid van LWC De Paaschberg en hij overleed in 2016 op 21-jarige leeftijd. Van Barneveld: “We willen dit evenement graag verbinden aan de nagedachtenis van ons oud-lid Gijs Verdick, een jonge wielrenner die in 2016 overleden is. Omdat Gijs onder andere voor het Kanjers voor Kanjers cycling team heeft gereden vonden wij het passend om de opbrengst van de SBA ten goede te laten komen aan stichting Kanjers voor Kanjers.” Kanjers voor Kanjers zet zich onder andere in voor projecten voor sport en spel voor kinderen in de regio.

Inschrijven

Deelname aan de tocht is alleen mogelijk door voorinschrijving. Inmiddels zijn er al 300 aanmeldingen genoteerd. De belangstellenden wonen voor het grootste deel in het oosten van het land, maar ongeveer een kwart komt van elders. Van Barneveld: “Het maximum is 500 en eigenlijk hopen we dat aantal ook wel te halen.”

www.stradebiancheachterhoek.com

Ontvang € 3,- korting op je inschrijving

NTFU-leden en Fietssport Plus-gebruikers ontvangen tot € 3,- korting op meer dan 2.500 tochten.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant