• Toertochten
  • Gewijzigd op 25 juni 2018

Speer van Rijsbergen

Op zondag 1 juli organiseert Wielerdorp Rijsbergen opnieuw de toertocht 'De Speer van Rijsbergen'. Een vervolg op de succesvolle eerste editie in 2017. De tocht door wielerregio West-Brabant biedt afstanden van 60, 100 en 160 kilometer.
Speer van Rijsbergen

De man naar wie de tocht is vernoemd, voormalig profwielrenner Johan van der Velde, vertelt over de voorbereidingen. “Die eerste editie was zeker een groot succes. Rob van der Valk (van de hotels) kwam na afloop naar mij toe en zei: Johan, het zijn vast profs die deze tocht organiseerden? Of anders hebben ze het al veel vaker gedaan. Dat is toch een prachtig compliment? En dat maakt mij trots, want mijn naam hangt er aan. Maar het zijn de vrijwilligers van Wielerdorp Rijsbergen die het doen." 

West-Brabant

Voor de wielrenners zijn er 2 verschillende routes. Een route van 60 kilometer en een route van 100 kilometer. Deze twee routes vormen gecombineerd een prachtige route van 160 kilometer voor de echte kilometervreters. Net als vorig jaar gaan de routes over de mooiste fietswegen van West-Brabant. De routes leiden de deelnemers langs de mooiste stukjes van bosgebied De Baronie. Met gevarieerde natuur, een veelzijdige landschap en verhalen uit het (religieuze) verleden. De routes worden aangeboden als GPS.

Succesformule

Gevraagd naar de succesformule van de toertocht, somt Johan op: "Mooie routes, goed bewegwijzerd, verzorgingsposten en veiligheid boven alles. Het vertrek- en aankomstpunt is natuurlijk de kers op de taart. Ambiance, een natje en een droogje en grote tv-schermen." 

Vier keer Nederlands Kampioen

Op 1 juli wordt dit jaar het NK Wielrennen verreden. Dat kun je dus na aankomst via de schermen volgen. Bijzonder, want Rijsbergen heeft een historie met het Nederlands Kampioenschap. Maar liefst vier keer ging het rood-wit-blauwe-tricot mee naar het dorp. Tweemaal met Van der Velde en twee keer met Jacques Hanegraaf. "Het wordt tijd dat Rijsbergen weer een nieuwe kampioen voortbrengt", lacht van der Velde. Stichting Wielerdorp Rijsbergen heeft met een diverse activiteiten voor de jeugd in aanloop naar De Speer van Rijsbergen al veel kinderen in aanraking gebracht met de fietssport.

Even slikken

Ook dit jaar heeft de toertocht een goed doel: stichting Pim. Bij de inschrijving en op de dag zelf vraagt de organisatie om donaties. Johan en de andere fietsers brachten tijdens hun trainingsrondje een bezoek aan het huis voor meervoudig gehandicapte kinderen in Dorst. "Een prachtig initiatief van ouders die vonden dat de zorg voor hun zoon beter kon en moest. Ze namen het heft in handen en maakten een geweldig huis dat van alle gemakken is voorzien. Er wonen nu zestien kinderen en zij voelen zich daar helemaal thuis. Ik moest echt even slikken toen ik die verhalen hoorde." 

De Speer van Rijsbergen 

Routes en meer informatie vind je op Fietssport 
 

Carolijn Caderius van Veen
Door Carolijn Caderius van Veen

Voor een buitensporter bevind ik mij veel te veel online. Altijd bezig met nieuwe plannen voor Fietssport.nl.

Dit vind je misschien ook interessant