• Toertochten
  • Gewijzigd op 19 juni 2024

Jan Janssen Classic in teken van Tour '68

Het is alweer 50 jaar geleden dat Jan Janssen, als eerste Nederlander, de Tour de France op zijn naam wist te zetten.
Jan Janssen Classic in teken van Tour '68

In de slotfase van de Tour de France 1968 was het ongekend spannend. De leiderstrui wisselde in de laatste etappe van eigenaar: Jan Janssen won niet alleen 2 etappes, hij werd de eerste Nederlandse Tour-winnaar in de geschiedenis. De Jan Janssen Classic, de toertocht waaraan Jan Janssen nog jaarlijks deelneemt, staat in het teken van dit Tour-jubileum. Op 30 juni kun je de tocht fietsen over een afstand variërend van 70 tot maximaal 200 km.

Organisatie

De basis van het evenement staat als een huis: de organisatie van deze klassieker is in de ervaren handen van de vrijwilligers van Toerclub Wageningen en Wielervereniging Ede. Het startpunt is de zeer goed geoutilleerde campus van Wageningen University & Research. De verzorging onderweg (catering, veiligheid, medische diensten) is uitstekend en het prachtige landschap is gevarieerd en kent veel hoogtemeters.

Routes

De routes (70, 110, 125, 150, 175 en 200 km) van de Jan Janssen Classic worden samengesteld uit 3 lussen. De centrale lus voert de renners over de stuwwal en langs de Rijnvallei tussen Wageningen en Arnhem. De westelijke lus gaat vanuit Wageningen over de Grebbeberg naar de Utrechtse Heuvelrug tot en met de Amerongse Berg. De oostelijke lus gaat in (noord)oostelijke richting tot – afhankelijk van de gekozen afstand – Beekbergen en Dieren. Hoogtepunt van de oostelijke lus zijn de beklimmingen van de Posbank bij Rheden uit verschillende richtingen.

De route van 200 kilometer biedt 2.200 hoogtemeters

Hoogtemeters 

Alle routes voeren over geaccidenteerd terrein en bevatten een aantal pittige beklimmingen. Bij de 70 km route wordt een hoogteverschil van ca. 900 meter overbrugd; bij de 200 km route is dat zelfs 2.200 meter. De routes die niet over de Posbank gaan (70 en 110 km) zijn iets minder zwaar en daardoor geschikter voor iedereen die het iets rustiger aan wil doen.

Meer informatie

Naast de Jan Janssen Classic op de weg kun je op deze dag ook op de mountainbike deelnemen aan de Hel van Ede-Wageningen. Lees meer

Op de site van de organisatie vind je gedetailleerde informatie (met kaartjes) over alle routes. Op de site komen ook de gpx-bestanden van de wegroutes beschikbaar. Zie www.janjanssenclassic.nl

Carolijn Caderius van Veen
Door Carolijn Caderius van Veen

Voor een buitensporter bevind ik mij veel te veel online. Altijd bezig met nieuwe plannen voor Fietssport.nl.

Dit vind je misschien ook interessant