Toertochten Gewijzigd op 24 februari 2017

Het Klimmersbrevet: certificaat voor klimgeiten

Het Klimmersbrevet: certificaat voor klimgeiten Een beetje ouderwets maar ontzettend leuk: het Klimmersbrevet. Het Nederlands Klimmers Comité heeft 12 tochten geselecteerd die per 100 km minimaal 300 hoogtemeters bevatten. Verdien een brevet door het fietsen van minimaal 8 tochten in drie jaar.

1

34e Bergtoer van Ochten

Dodewaard (Gelderland)

34e Bergtoer van Ochten
34e Bergtoer van Ochten Bekijk deze tocht

Dé wielerklassieker van Ochten en omgeving: De Bergtoer. Deze uitgepijlde toertocht gaat over de heuvelachtige wegen van de Utrechtse heuvelrug en de Posbank. In de toertocht zijn er mooie klimmetjes opgenomen zoals de Italiaanseweg, de Grebbeberg, de Holleweg, de Pietersberg, de Emma-pyramide en nog veel meer klimmetjes. De mooie route, het afwisselende landschap en de omhooglopende wegen bezorgen menig wielerliefhebber een mooie koersdag. Voor het Klimmersbrevet moet er 165 kilometer worden afgelegd.

Bekijk deze tocht
 
2

TC de Liemers Reichswald Classic 2019

Zevenaar (Gelderland)

TC de Liemers Reichswald Classic 2019
TC de Liemers Reichswald Classic 2019 Bekijk deze tocht

Deze schitterende en uitdagende tocht voert je door aansprekende landschappen zoals het rivierenlandschap Gelderse Poort, de heuvelzone rond Montferland, Eltenberg en het mooie Reichswald gebied. De langste afstand gaat ook nog over de heuvels in het Rijk van Nijmegen. De langste afstand (170 kilometer) behoort ook tot een route op het Klimmersbrevet. In het verleden was het lastig vanwege vergunningen om door het Reichswald te rijden. De Reichswald commissie gaat nu weer een poging wagen om het oude Reichswald-gevoel terug te laten keren.

Bekijk deze tocht
 
3

Hel van Twente 2019

Almelo (Overijssel)

Hel van Twente 2019
Hel van Twente 2019 Bekijk deze tocht

De Hel van Twente, de grootste midweekse toertocht van Nederland. De Hel van Twente kent een afwisselend parcours door de mooiste delen van Twente en Grafschaft Bentheim in Duitsland. Het glooiende heuvellandschap, de vlakke weilanden en de beboste natuurgebieden worden afgewisseld met open akkers. Richting Duitsland heb je vaak de wind in de rug, maar daar beland je in het heuvelgebied met veel klimmetjes. Deze gaan uiteindelijk toch in de kuiten zitten. En dan begint de terugweg, tegen de wind in. Voor het Klimmersbrevet rij je de route van 160 kilometer, met in totaal 640 hoogtemeters.

Bekijk deze tocht
 
4

Ermelose klimtocht 2019

Ermelo (Gelderland)

Ermelose klimtocht 2019
Ermelose klimtocht 2019 Bekijk deze tocht

Ook de Ermelose klimtocht doet mee in het Klimmersbrevet. Dat betekent per 100 kilometer minimaal 300 hoogtemeters. Dat is op de Veluwe prima mogelijk. De langste route van 180 kilometer vergt daardoor nog enig doorzettingsvermogen. De Ermelose klimtocht is een goede voorbereiding voor fietsers die in de zomermaanden naar bergachtig gebied trekken. Deze klimtoertocht is daarnaast vanuit praktisch perspectief slim om aan je ridelist toe te voegen, omdat het centraal in Nederland is.

Bekijk deze tocht
 
5

Huchiestocht 2019

Veenendaal (Utrecht)

Huchiestocht 2019
Huchiestocht 2019 Bekijk deze tocht

Een pittige toertocht met, zoals de naam 'Huchiestocht' zegt, soms een molshoop, soms een berg. Het parcours loopt over de Veluwe en de fietsers die het Klimmersbrevet willen, mogen 160 of 200 kilometer afleggen, met als kers op de taart een beklimming van de Posbank.

Bekijk deze tocht
 
6

Vael Ouwe 2019

Dieren (Gelderland)

Vael Ouwe 2019
Vael Ouwe 2019 Bekijk deze tocht

De Vael Ouwe fietstoertocht leidt door één van de fraaiste natuurgebieden in één van de mooiste fietsprovincies van Nederland. De routes leiden voor het grootste gedeelte over de Veluwe en door het Nationaal Park Veluwezoom. Het park is het oudste van Nederland en eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. De Vael Ouwe levert je als deelnemer mooie streken: bossen, heidevelden, zandverstuivingen maar ook landgoederen met landbouwgronden en de uiterwaarden van de IJssel. Voor het Klimmersbrevet rij je wederom de langst uitgepijlde afstand; 160 kilometer.

Bekijk deze tocht
 
7

13 Heuvelentocht 2019

Ravenstein (Noord-Brabant)

13 Heuvelentocht 2019
13 Heuvelentocht 2019 Bekijk deze tocht

De 13 heuvelentocht doorbreekt provincie- en landsgrenzen. Vanuit Noord-Brabant fiets je over rustige weggetjes richting prachtige Gelderse en Limburgse landschappen. Tussendoor wordt ook nog een uitstapje naar Duitsland gemaakt. Het landschap bestaat afwisselend uit weilanden, bossen en dijken. De climax van de 13 heuvelentocht ligt echter in het heuvellandschap in de buurt van Groesbeek en Berg en Dal. De langste route is 175 kilometer. Haal je de finish? Dan ben je een stap dichterbij je Klimmersbrevet.

Bekijk deze tocht
 
8

Omloop Math Salden 2019

Sittard (Limburg)

Omloop Math Salden 2019
Omloop Math Salden 2019 Bekijk deze tocht

Over de heuvels, maar dan kleinschalig en zonder file-fietsen. Fiets mee over al die bekende en beroemde Limburgse heuvels en geniet van een stukje 'buitenland' in Nederland. Je finisht vlakbij het Tom Dumoulin Park waar je vrijblijvend een aantal nieuwe racefietsen op de baan kunt testen.

Bekijk deze tocht
 
9

Jan Janssen Classic 2019

Wageningen (Gelderland)

Jan Janssen Classic 2019
Jan Janssen Classic 2019 Bekijk deze tocht

De Jan Janssen Classic staat al jaren bekend als de zwaarste fietstocht van midden Nederland. Ze doen (bij de langste afstand) zoveel mogelijk heuvels en klimmetjes aan als mogelijk. De langste afstand heeft ruim 2.000 hoogtemeters! Naast de langste afstand (200 kilometer) mag je voor het Klimmersbrevet ook de 175 kilometer voltooien.

Bekijk deze tocht
 
10

Berg en Dal

Eindhoven (Noord-Brabant)

Berg en Dal
Berg en Dal Bekijk deze tocht

Je hoeft geen echte klimmer te zijn om mee te kunnen met een tocht naar Berg en Dal. Het stijgingspercentage is niet al te hoog en de klimmen zijn niet erg lang. Maar dat betekent niet dat het niet pittig is. Berg & Dal Tocht komt onder andere langs de Zeven Heuvelenweg. Fiets je de 175 kilometer uit? Dan heb je er een tocht bij voor je Klimmersbrevet.

Bekijk deze tocht
 
11

Mergelheuvelland 2-daagse (Mh2d - Toer) 2019

Sint Geertruid (Limburg)

Mergelheuvelland 2-daagse (Mh2d - Toer) 2019
Mergelheuvelland 2-daagse (Mh2d - Toer) 2019 Bekijk deze tocht

Het parcours voor de wegwielrenners van de Mergelheuvelland 2-daagse loopt over prachtige autoluwe wegen vol bekende, maar vooral ook onbekende hellingen in Zuid-Limburg en de Belgische grensstreek. De routes van zaterdag zijn verschillend ten opzichte van de zondag. De organisatie geeft mee dat de afstanden zijn bedoeld voor getrainde fietsers. Kom je over de streep na 160 kilometer? Dan telt deze toertocht mee voor je Klimmersbrevet.

Bekijk deze tocht
 

Snel en met korting starten bij 2.500+ NTFU toertochten

Op Fietssport vind je de complete kalender van de NTFU met ruim 2.500 toertochten voor racefiets en mountainbike. Fiets mee en ontdek nieuwe routes en bijzondere plekken!

Fietssport PLUS
Jeroen Scholman

Door Jeroen Scholman

Brede interesse in sport, maar van wielrennen gaat mijn hart sneller kloppen. Ik zorg op fietssport.nl voor de leukste artikelen en ridelists en op social media voor het uitlichten van de meest fantastische toertochten.

Dit vind je misschien ook interessant

Klimmersbrevet

Om in aanmerking te komen voor het Klimmersbrevet moet je binnen drie jaar minimaal 8 tochten uit onderstaand overzicht hebben gefietst. Deze tochten bevatten per 100 kilometer minimaal 300 hoogtemeters. Een mooie uitdaging voor de echte klimgeiten.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen