• Toertochten
  • Gewijzigd op 10 oktober 2023

Het hele najaar gravelen en mountainbiken rondom de Maashorst

Liefhebbers van onverharde paden kunnen dit najaar hun hart ophalen. Wielerclubs rondom het Brabantse natuurgebied de Maashorst sloegen de handen ineen en stelden een kalender samen met gravel- en MTB-tochten en zelfs een strandrace.
Het hele najaar gravelen en mountainbiken rondom de Maashorst
Het hele najaar gravelen en mountainbiken rondom de Maashorst
De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant en ligt in de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Het gebied bestaat uit natte vennen, oude dreven, eindeloze heidevelden, donkere bossen en indrukwekkende zandverstuivingen. Ook 'close encounters' met grote grazers als de tauros en wisent zijn niet uitgesloten. Een prachtig decor voor een toertocht, of in dit geval een serie toertochten. Tussen 15 oktober en begin februari geniet je van het mooiste wat de Maashorst fietsers te bieden heeft.

In en om Herperduin (15 oktober)

Voor de mountainbikers heeft TWC Coppi drie volledig uitgepijlde routes van 20, 37 en 57 km door natuurgebied Herperduin voor je uitgezet. Stuif over zandduinen en test je stuurmanskunsten op de bochtige singletracks. Voor de gravelbikers zijn er routes van 59 en 79 km die over strakke grindstroken en uitdagende zandpaden helemaal tot aan Den Bosch lopen. 

Meer info over deze graveltocht

Meer info over deze MTB-toch


Hel van Berghem (22 oktober)

Vanuit hartje Berghem heeft de plaatselijke WTC drie mooie gravelroutes op GPS uitgezet. De lange tocht van 105 km is een ware veldslag die je tot de heuvels van het Rijk van Nijmegen voert. Onderweg passeer je de mooiste gravelstroken die Oost-Brabant te bieden heeft. En dat alles voor maar 4 euro.

Meer info over deze graveltocht


Brabants Mooiste (5 november)

Of het de mooiste onverharde tocht van Brabant is laten we in het midden, maar je gaat zonder twijfel genieten van de prachtige herfstkleuren in de bossen van de Maashorst. TWC de Voorsprong heeft vanuit Nistelrode drie afstanden door het uitgestrekte natuurgebied voor je uitgezet: 35, 45 en 55 km. Ook als je al bekend bent met de plaatselijke MTB-routes is deze tocht een echte aanrader, want de club heeft enkele fraaie plekjes buiten de vaste routes opgenomen in het parcours. 

Meer info over deze MTB-tocht


Veld- en graveltocht Zeeland (12 november)

Ook WSC Zeeland heeft zijn best gedaan om mountainbikers te verrassen met routes die voor een groot deel over onontdekte paden in het gebied gaan. Voor de 38e editie van deze veldtoertocht heeft de grondeigenaar voor een keer zijn gebied opengesteld voor mountainbikers. Het hoogtepunt van de tocht is de finale rondom de zandrug waar je techniek, stuurvaardigheid en kracht stevig op de proef worden gesteld. Houd dus een beetje energie over. Houd je liever van lange grind- en zandstroken? Dan heeft de Brabantse club ook twee mooie gravelroutes van 50 en 80 km die je op GPS kunt rijden.

Meer info over deze graveltocht

Meer info over deze MTB-tocht


Kersttocht (26 december)

Wat is er nou beter dan op Tweede Kerstdag 's ochtends een lekker stukje te fietsen en daarna aan te schuiven bij de familie? De Kersttocht van TWC Ons Verzet is inmiddels vaste prik. Pak je mountainbike of gravelbike en fiets langs indrukwekkende zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden en door diep donkere bossen. De afwisselende routes gaan echter ook over brede lanen omzoomd door oude bomen en stukken met weidse uitzichten. 
De Bernhisse graveltocht

Meer info over deze graveltocht

Meer info over deze MTB-tocht


De Bernhisse graveltocht (30 december)

De routemeesters van TWC De Voorsprong uit Heesch hebben weer een prachtige gravelroute uit de klei gestampt. Je fietst door prachtige natuurgebieden als de Maashorst, het Aa-dal en Hooghei maar passeert ook de kastelen van Heeswijk en de Berkt. De routes gaan over bospaden, zand- en grindwegen en hier en daar een singletrack. De route bestaat voor maar liefst 75% uit onverharde paden en is via GPX te volgen. 

Meer info over deze graveltocht

ATB Tocht Uden (28 januari)

De afgelopen editie werd maar liefst door 800 mountainbikers verreden. Dat zegt genoeg over deze afwisselende MTB-tocht die je dwars door de Maashorst voert. Ook de 25e editie die eind januari plaatsvindt, belooft weer vuurwerk. We zijn benieuwd! 

Meer info over deze MTB-tocht


Helden van Hemelrijk (4 februari)

De afsluiter van deze onverharde kalender is een heuse strandrace. Niet dat ze in het Brabantse Volkel kilometers kustlijn hebben, maar wél degelijk een strand. Het zandstrand rondom recreatieplas ’t Hemelrijk is het decor voor een avontuurlijke race voor helden van jong en oud met een gravel- of mountainbike. De uitdaging: leg in één uur tijd zoveel mogelijk rondjes af van 5 km. Spektakel verzekerd. 

Meer info over deze strandrace


Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant