• Toertochten
  • Gewijzigd op 12 december 2023

Geniet maximaal van je mountainbiketocht

"MTB-tochten zijn leuk. Samen met je vrienden door bossen, over heide of langs zandverstuivingen fietsen. Nergens over nadenken, gewoon de route volgen die de organisatie heeft uitgestippeld. Ik kan me geen beter begin van het weekend wensen."
Geniet maximaal van je mountainbiketocht

"Een mooie route volgen, onderweg eten en drinken krijgen en een gemoedelijk praatje met andere deelnemers maken. En dat alles voor een paar euro inschrijfgeld. Wat wil je als mountainbiker nog meer? Ik kan me in ieder geval geen mooier begin van een zaterdag of zondag voorstellen. 

Zelf probeer ik ieder weekend, tussen oktober en januari, een toertochtje met vrienden te rijden. Meestal in de buurt van Schaijk, Groesbeek, Molenhoek of Venray. Hier kan ik namelijk op de fiets naartoe; heb ik meteen wat extra kilometers in de benen."

Goed voor je duurconditie

"Is de startlocatie verder dan 20 km van mijn huis, dan pak ik de auto. Behalve dat ik toertochten leuk en gezellig vind, is het voor mij ook een mooie manier om mijn duurconditie op peil te houden. Als oud-wedstrijdrijder ga ik vaak voor de langste afstand, mits het niet met bakken uit de hemel komt. Toch is een toertocht voor iedereen geschikt; je hebt altijd de keuze tussen verschillende afstanden. Deze variëren meestal van 25 tot 75 km. 

"Het aantal deelnemers verschilt heel erg per tocht"

Persoonlijk vind ik een beetje drukte altijd wel wat hebben. Wat is er mooier dan met andere mountainbikers op pad te gaan? Samen in de natuur je favoriete hobby te beoefenen? 

Toch komt het ook regelmatig voor dat ik het gevoel heb alleen te biken. Dit komt, omdat het deelnemersveld zich na de start vaak vrij snel over het parcours verspreidt. Omdat ik van doortrappen houd, start ik meestal zo vroeg mogelijk, dus rond een uurtje of half negen. Toch is het voor mij absoluut geen wedstrijd!"

Genieten staat voorop

"Zo rem ik af voor langzamere bikers en groet ik vriendelijk als ik anderen passeer. Ook stop ik steevast bij verzorgingsposten voor een soepje of een stuk koek. Iedere deelnemer krijgt hetzelfde voorgeschoteld, van CEO tot pakketbezorger. Tijdens een toertocht is iedereen gelijk."

Tips voor je toertocht

"Om je alvast een beetje op weg te helpen, heb ik 8 toertochttips voor je op een rij gezet.

  1. Schrijf je op tijd in. Bij grote tochten kan dit vaak vooraf, bij kleintjes op de dag zelf. 
  2. Kies een afstand die bij jouw conditieniveau past. Houd hierbij rekening met de zwaarte van de toertocht. Een tocht in de Limburgse heuvels is een stuk pittiger dan een vlak rondje in de Brabantse bossen. 
  3. Bouw rustig op. Kies als beginnende biker de eerste paar keer gewoon voor een kort(ere) afstand. Naarmate je meer fietst, gaan de kilometers steeds minder zwaar tellen, waardoor je uiteindelijk ook aan langere en zwaardere toertochten kunt meedoen – als deze op je lijstje staan.
  4. Check vooraf het weer. Niets is zo vervelend als er onderweg achter komen dat je te weinig kleren aanhebt. Is er wisselend weer voorspeld? Neem dan sowieso een regen- of windjasje mee.
  5. Neem altijd reservemateriaal mee: binnenbandje, bandenlichters, mini-pompje en een multitooltje. 
  6. Stop een paar energierepen in je achterzak. Dan heb je altijd wat extra eten achter de hand.
  7. Houd rekening met elkaar. Wees vriendelijk en geef elkaar tijdens het passeren de ruimte.
  8. Geniet van de tocht!"
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant