• Toertochten
  • Gewijzigd op 26 maart 2019

Freedom Ride

Het Wounded Warriors Cycling Team. Er is geen groep wielrenners die beter kan verwoorden en laten zien wat de prijs van vrijheid is. En dat het nooit vanzelfsprekend is en mag worden. Dit doen zij tijdens de Freedom Ride op Bevrijdingsdag op 5 mei.
Freedom Ride

De Wounded Warriors staan tijdens de Freedom Ride altijd samen met de renners van Team Jumbo-Visma in hun rood-wit-blauwe tenues op de voorste rij bij de pelotonstocht. Edwin de Wolf is een van de Wounded Warriors. “Het is een club die is voortgekomen uit een tocht van gewonde veteranen van Doorn naar Sarajevo. De club is niet door defensie zelf opgericht, maar wordt wel van harte ondersteund. We gebruiken sport als middel tot herstel na fysiek en mentaal letsel. We zijn een laagdrempelige wielerclub waar ook niet-defensiepersoneel mag aansluiten. Tegenwoordig hebben we bijvoorbeeld ook politiemensen binnen de club.” 

“Wij hebben het één na hoogste offer gebracht om onze omgeving veilig te houden"

“De Freedom Ride is voor deze groep wielrenners een goede en vooral ook belangrijke gelegenheid om te laten zien dat hoe wij nu leven niet vanzelfsprekend is", vervolgt Edwin. “Wij hebben het één na hoogste offer gebracht om onze omgeving veilig te houden. Bevrijdingsdag viert juist dat feit: dat we vrij zijn om te doen en te zeggen wat we willen.” 

Het verschil maken

De Wounded Warriors dragen de zichtbare en onzichtbare sporen van de prijs van vrijheid. Edwin diende in Srebenica als groepscommandant en verloor zijn been nadat hij op een mijn was gestapt. Met één been deed hij mee aan de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor (voormalig) militairen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt of ernstig ziek zijn geworden tijdens hun diensttijd.

"Vrijheid heeft een prijs en daar moeten we voor blijven vechten"

“Het is een enorm offer, maar je ziet dat we in voormalig Joegoslavië verschil hebben kunnen maken. Het kwaad eindigde niet met de Tweede Wereldoorlog. Het is soms nog steeds heel dichtbij. Wij, want ik spreek altijd in de wij-vorm, hebben met eigen ogen gezien hoe vrijheid ingeperkt kan worden. In Nederland zijn we verwend. We mogen al 75 jaar in ongekende vrijheid leven. Tijdens de Freedom Ride gaan we daarom ook graag de dialoog aan om onder de aandacht te blijven brengen dat vrijheid een prijs heeft en dat we ervoor moeten blijven vechten.” 

Jumbo-Visma

Met de pelotonstocht rijden ook enkele profs mee van Team Jumbo-Visma. Onder andere Taco van der Hoorn, Danny van Poppel, Maarten Wynants en Pascal Eenkhoorn fietsen mee. De pelotonstocht van 90 km en de vrije toertochten van 75 en 130 km bezoeken onder andere de Canadese Begraafplaats op de Holterberg. Er vindt daar ook een ceremonie plaats. Verder gaan de verschillende routes door en rond Nijverdal.

Meer dan een toertocht

Deze toertocht is zoveel meer dan enkel een mooi rondje fietsen. Zo wordt er veel gesproken en stilgestaan over vrijheid en kun je het met mededeelnemers hebben over hoe vanzelfsprekend vrijheid is. De Freedom Ride is ook leuk voor gezinnen. Zo is er een recreatieve toertocht van 35 km voor e-bikers en gewone fietsers en kunnen de 'kleintjes' na afloop hun favoriete Jumbo-Visma-renner ontmoeten.

Meer info vind je in onze kalender en inschrijven kan op de website van Freedom Ride. Daar vind je ook het volledige programma.

Jeroen Scholman
Door Jeroen Scholman

Brede interesse in sport, maar van wielrennen gaat mijn hart sneller kloppen. Ik zorg op fietssport.nl voor de leukste artikelen en ridelists en op social media voor het uitlichten van de meest fantastische toertochten.

Dit vind je misschien ook interessant