• Toertochten
  • Gewijzigd op 11 december 2023

Documentaire Liefde voor de toertocht binnenkort in première

Ieder weekend kun je een toertocht fietsen. Deze tochten worden mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers. Om deze helden in het zonnetje te zetten hebben we documentaire 'Liefde voor de toertocht' gemaakt. Bekijk hier de trailer.
Documentaire Liefde voor de toertocht binnenkort in première
Documentaire Liefde voor de toertocht binnenkort in première
Of je nu gravelbiker, wielrenner of mountainbiker bent; als je een toffe toertocht wilt fietsen, kom je vanzelf uit bij de Fietssport kalender. Met ruim 2.000 tochten is er voor elk wat wils. Van een rustige rit over Friese dijken tot een gravelavontuur in de Achterhoek.

"Wat al deze tochten gemeen hebben, is dat ze met passie worden georganiseerd"

Wat al deze tochten gemeen hebben, is dat ze met passie worden georganiseerd. Door enthousiaste vrijwilligers van fietsclubs die er alles aan doen om fietsers een fantastische dag te bezorgen. Denk aan routemeesters, koffieschenkers, scan & go-ers, uitpijlers, fietsenstallingbewakers en hamburgerbakkers. Hun tomeloze inzet hebben we vastgelegd in de documentaire Liefde voor de toertocht.

Bekijk de trailer

Eerbetoon aan vrijwilligers

In de film volgen we drie vrijwilligers van NTFU-clubs: Elly (FTC Musselkanaal), Frits (TWC 't Verzetje) en Brian (BZET de BOSDUVELS). Zo zie je hoe Brian in Mariahout (Brabant) de startboog opzet en deelnemers op de foto zet, hoe Frits in Bemmel (Gelderland) het draaiboek doorneemt en extra blikjes cola bijhaalt, en hoe Elly in Musselkanaal (Groningen) de pauzeplek inricht en ontbijtkoeken uitdeelt. 
 
Op onze kalender vind je ruim 2.000 toertochten voor racefietsers, gravelaars en mountainbikers.

Onverwacht ‘tegenslagen’ in de vorm van stroomuitval, geen internet, te weinig bananen en een deelnemer met pech slaat ze niet uit het veld; geduldig worden de problemen een voor een opgelost. De onderlinge gesprekken tussen de clubgenoten – We hebben al schoenen moeten regelen voor iemand. Een shirtje voor iemand. Schoenen maat 45, hadden we ook nog. Je komt wat tegen op zo’n dag – zijn goud. Het laat vooral zien hoe gedreven Elly, Frits en Brian zijn en hoeveel zichtbaar plezier ze uit hun vrijwilligerswerk halen.

Liefde voor de toertocht (38:10 min) is niet alleen een eerbetoon aan de drie hoofdrolspelers, maar aan alle harde werkers die het fietsen van tochten mogelijk maken.  

In première

De filmische documentaire, geregisseerd door de getalenteerde Jonah van de Burgt in opdracht van wielersportbond NTFU, gaat voor genodigden op 2 december in de Rozet in Arnhem in première. Vanaf 1 januari 2024 is Liefde voor de toertocht te zien op het YouTube-kanaal van Fietssport. Tot die tijd zul je het met deze sneak peek moeten doen. Veel kijkplezier!

Sneak peek
 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant