Materiaal Gewijzigd op 21 september 2016

Racefiets schoonmaken in 5x eenvoudige stappen

Na een lange rit heb je niet altijd zin om je racefiets te poetsen. Toch is het verstandig om je fiets na een natte of stoffige rit goed schoon te maken. Je verlengt daarmee de levensduur van je racefiets.

Racefiets schoonmaken in 5x eenvoudige stappen

Stap 1: spuit je fiets af

Spoel de fiets eerst af met een tuinslang (met borstel) of plantenspuit. Gebruik geen hogedrukreiniger. Je spuit dan het smeermiddel tussen je onderdelen uit. 

Stap 2: aandrijflijn schoonmaken

Zorg dat je bewegende onderdelen goed schoon zijn. Verwijder zand en stof uit je derailleurs, cassette, tandwielen en ketting. Voor het reinigen van je ketting gebruik je ontvetter. Smeer met een borsteltje je ketting in met de ontvetter en laat het product zijn werk doen. Je hebt speciale borstelsets zodat je goed bij de verschillende onderdelen kunt.

Stap 3: zet je frame in het sop

Gebruik emmer en sop en maak je frame, wielen en stuur goed schoon. 

Stap 4: spuit je fiets af

Gebruik wederom de tuinslag of plantenspuit en spuit je fiets van boven naar onder schoon. Vergeet daarbij je aandrijflijn niet. Zorg dat je de ontvetter weer van je onderdelen spuit. 

Stap 5: drogen en smeren

Maak je fiets en de losse onderdelen goed droog om roest te voorkomen. Pak een oude doek en maak de onderdelen (derailleurs, cassette, tandwielen en ketting) goed droog. Smeer vervolgens je ketting en draai je trappers een aantal keer rond. Het smeermiddel kan zich dan goed over de aandrijflijn verspreiden. Verwijder overtollig smeermiddel met een oude doek zodat er geen vuil aan blijft hangen.

Dit vind je misschien ook interessant

Racefiets en mountainbike verzekeren

Een valpartij in de regen is zo gebeurd. Wil je niet met schade aan je fiets worden opgezadeld? Sluit dan een Fietssport PLUS-account af, je hebt dan automatisch een NTFU-fietsverzekering, plus nog meer voordelen.

Fietssport PLUS
Sensa - Magazine materiaal - augustus Sensa - Magazine materiaal - augustus
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen